Merhabalar...
Tez-Koop-İş Kadın Dergisi 12. sayısını sıcaklıkların aşırı yükseldiği Ağustos ayında okurlarımızla buluşturuyoruz.
Geride bıraktığımız dönemde pandemi ve tam kapanma gibi uygulamalar sebebiyle zorunlu mal ve hizmet üretimi dışında sektörlerde bazı çalışanlar uzaktan çalışma biçimine geçti. Uzaktan çalışmayı...
Mor Haritam ile "Güçlü Kadınlar, Güçlü Yarınlar"
Ankara Büyükşehir Belediyesi birçok alanda imza attığı çalışmalarla oldukça dikkat çeken belediyelerden biri… Kadın Çalışma Birimi ile de diğer belediyelere örnek niteliğinde “Mor Haritam” uygulamasını hayata geçirdi. Bizde kentin kadınlar için daha güvenli hale getirilmesini amaçlayan Mor Haritam Projesi hakkında detaylı bilgi almak için mikrofonumuzu Ankara Büyükşehir Belediyesi Kadın Çalışma Birimi kadın emekçilerine uzattık.
Sizden Gelenler
Yazan: Çağrı Merkezi Çalışanı
İçeriden kızlarımın kahkahaları geliyor. Ne de güzel sesleri. Hiç aklıma gelmezdi onların seslerini duyarak çalışacağım. Ha hayal kurardık yalan yok. Özellikle gece vardiyalarında bir yastık, bir battaniye, sıcak bir çay hayali en güzeliydi. Ama olur muydu? Nasıl olsun bee derdik. İşte oldu, evdeyim. Sıcak bir demleme çay ve tek kişilik koltuğum, çocuklarımın şen kahkahaları (her zaman şen kahkaha olmayabiliyor bu tabi)...
Enginarın Kalbi Urla’da Üreten Kadınlar
S.S. Urla Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, ev eksenli çalışan kadınların satabileceği ürünleri üretebilmesi amacıyla kurulmuştur. Çalışma yaşamına kadınları kazandırmayı hedefleyen kooperatifte başta enginar olmak üzere çeşitli unlu mamuller ve tekstil ürünleri boy göstermekte… Kooperatifin emekçilerinden İlknur Hanıma mikrofonumuzu uzatarak enginarın kalbi Urla’da hayata geçirilen kadın girişimi, üretim ve işletme kooperatifi hakkında merak ettiklerimizi sorduk.
Uzaktan Çalışma, Bağlantıyı Kesme Hakkı ve Elektronik Performans İzleme Sistemi
Yazan: Doç. Dr. Betül Urhan / Kocaeli Üniversitesi – Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü
Pandemi nedeniyle evden çalışanlar iş taleplerini yerine getirmek için serbest zamanlarında da çalışmak zorunda kalabiliyor. Çocuğu yataktan kaldırırken e-postaya bir göz atmak, gece yarısı bir mutfak masasının etrafında bir sunumu gözden geçirmek, sık sık gün içerisinde gerçekleşen online toplantılar…
Türkiye’de Evde Çalışma ve Güvencesizleşme: Freelance Çalışanlar Örneği
Yazan: Prof. Dr. Saniye Dedeoğlu / Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü
Yazan: Özge Berber Agtaş / ILO Türkiye Ofisi, Kıdemli Program Yöneticisi
ILO’nun son yayınladığı verilere göre, 2019 yılında dünyada 260 milyon ev eksenli çalışan bulunmakta ki bu rakam küresel istihdamın %7,9’unu temsil etmektedir. Öte yandan COVID-19 küresel salgını ile birlikte dünyada olduğu gibi ülkemizde de milyonlarca çalışan evde çalışma modeline geçiş yapmış, onlarca yıldır zaten evde çalışmakta olan diğer milyonlarca çalışanın saflarına katıldı.
Cam Tavanları Yıkarak Maviliklere…
Yazan: Merve Şahin
Türkiye'de kadın emeğini, kadın eşitlik mücadelesini ele alan bir değerlendirme yaparken, Nazım Hikmet'in ''ve soframızdaki yeri/öküzümüzden sonra gelen'' dizesinden başlamak ve geçen 75 yılda sanatta, bilimde, sporda, eğitimde, sağlıkta, siyasette ve yaşamın diğer alanlarında kadının üretim ve yönetim süreçlerindeki rolüne ilişkin mücadeleyi yazmak pekâlâ mümkün ancak belki de başka bir yazının konusu…
Eşitliğe Ulaşmak ve Ayrımcılıkla Mücadelede Güvencelerimiz
Yazan: Av. Sema Kendirci Uğurman, Türk Kadınlar Birliği Genel Başkanı
Ülkemizde kadına yönelik şiddetle mücadelede çok önemli bir savunma aracı olan “Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” yani İstanbul Sözleşmesi’nin bilinmesi, yaygınlaşması ve kullanılması amacıyla Türk Kadınlar Birliği olarak 1,5 yıldır bir proje sürdürüyorduk. Geçtiğimiz süreçte Cumhurbaşkanlığı bir gece resmi gazetede yayınlattığı bir kararla sözleşmeden çekilme beyanında bulundu. Bu hukuken son derece yanlış ve şiddetle mücadelede uygulamaya da zarar verici bir işlemdi. Biz kadınlar için bu çekilmenin kısaca mesajı şu oldu: “Siyasi iktidar şiddetle mücadeleden vazgeçti. Şiddetle mücadele konusunda uluslararası standartlara sahip bir hukuki güvenceyi ortadan kaldırarak ,sözleşmenin mücadele için yol gösterici hükümlerini hayata geçirmeyeceğini beyan etti.”.
Bilinçli Tüketicilik ve İleri Dönüşüm
Yazan: Buse Naval
Hemen her gün haberlerde, sosyal medyada, belgesellerde dünyamızın su kaynaklarının azaldığını, ülkemizin ise önümüzdeki yıllarda su fakiri konumuna geleceğini duyuyoruz. Kimimiz için endişe verici ve önlem alınması gereken bir durum gibi görünse de bir çoğumuz henüz durumun ciddiyetini anlayabilmiş değil. Çünkü kimse, su fakiri olduğumuzda çekeceğimiz sıkıntıları, bu duruma gelmemek için alınması gereken önlemleri söylemiyor. Söylese bile ulusal bir önlem henüz alınmış değil.
Titanik: Tanıdık Bir Gemi Hikayesi / Boğulmak Sınıfsal Mıdır?
Yazan: Öğr. Gör. Dr. Ayten Semerci, Yıldız Teknik Üniversitesi – YDYO, Modern Diller
Evet, sevgili okurlarım, arkanıza yaslanın ve son zamanlarda sıkça duyduğumuz “aynı gemideyiz” söyleminin çağrıştırdığı ikonik bir filmden yola çıkarak, içinde bulunduğumuz hakikati yeniden ziyaret edelim ve sorgulayalım beraberce.. Patlamış mısırlarınız hazırsa ışıklar sönsün ve perde açılsın..
Kadın Futbolunda Bir Öncü: Ada Hegerberg
Yazan: Dr. Elif Çongur, Akademisyen-Yazar
Ada Hegerberg, futbolun erkek oyunu olmadığını bizlere gösteren öncü kadın futbolculardan biri. Ayağına taş değmesin.