Sevgili gençler...
Covid-19 pandemisinin birinci yılını geride bıraktık. Ancak bu burada yazıldığı gibi kolayca geçmediğini hepimiz yaşayarak gördük. Ve ne yazık ki daha da ne kadar süreceği belirsizliğini koruyor. Gençemek olarak bu süreci daha fazla can kaybı yaşanmadan atlatmayı umuyoruz.
Uzaktan Çalışma (Evden Çalışma) Nasıl Uygulandı Yasal Çerçevesi Ne Olmalıydı Ne Oldu
Korona virüs salgınıyla birlikte istisna olan çalışma biçimleri, yaygınlaşma eğilimine girmiştir. Bu çalışma biçimlerinden birisi 4857 sayılı iş yasasının 14.maddesinde düzenlenmiş olan uzaktan çalışmadır. Yasa uzaktan çalışma kavramını kullansa da kamuoyu bu çalışma biçimini yaygın bir şekilde evden çalışma olarak adlandırmıştır.
Uzaktan Çalışma Yönetmeliği ve İşten Kopma Hakkı Üzerine Bir Değerlendirme
Bir önceki yazımızda pandemi koşullarında hayatımızın bir gerçeğine dönüşen/dönüştürülen uzaktan çalışmayı eğitim emekçilerinin deneyimleri özelinde ele almış ve çalışanların maruz kaldığı sömürü ilişkilerinin derinleştiği tespitini yapmıştık. Dilerseniz birbiriyle iç içe geçmiş çeşitli boyutları olan bu tespiti hatırlayarak başlayalım: Bu boyutlardan birincisi, çalışandan işin uzaktan yapılabilmesi için gerekli alt-yapı şartlarını kendi imkanlarıyla sağlamasının istenmesiydi. Bir başka deyişle, işveren uzaktan/evden çalışma şartlarının sağlanmasıyla ilgili sorumluluk almıyor, uzaktan çalışmak zorunda kalan çalışan ise -sanki bu durum kendi tercihiymişçesine- gerekli maddi koşulları kendi gelirinden ve elbette kendi dinlenme zamanından harcayarak sağlıyordu. Özetle...
“#Adaletyokbizvarız” Saygı dizisi üzerinden adalet kavramı tartışması…
Özellikle Behzat Ç. hayranlarının heyecanla beklediği Saygı dizisi BluTv’de yayınlandı ve hatta aslında mini dizi olarak tanıtılan, yani tek sezonda biteceği ifade edilen dizi sezon finalini yapıp izleyenlerini soru işaretleri ile baş başa bıraktı.
Emeklilik 1990 sonrası kuşaklar için Anka kuşu
Kapitalist ekonomik düzen küresel ölçekte yayılıp kök saldıkça daha fazla insan işçileşmektedir. Buna karşın, işçileşen herkes istihdam fırsatı yakalayamamaktadır. Dolayısıyla buna işsizleşme demek daha uygun olabilir. Burawoy, işsizliğin kol gezdiği günümüzde sömürülmenin bir ayrıcalık haline geldiğini ve yaşamı sürdürmek için temel gerekli koşullara sahip olmayanların sömürülmek istediğini ifade ediyor.
Filmler ve Tablolar
Bu yazımda size tablolardan esinlenerek, filmlerindeki bir sahnede o tabloya gönderme yapılan filmlerden örnekler vereceğim. Bu konuda verilecek birçok örnek olmasına rağmen ben en bilinen 3 ressamı ve tablolarını seçtim: Edward Hopper (1882-1967), Vincent Van Gogh (1853-1890) ve Sir John Everett Millais (1829-1896)
Çamaşırlar, Pencereler, Evler, Kadınlar Birbirine Değdiğinde…
Çocukluğumun geçtiği mahallede iki ev vardı birbirine çamaşır ipiyle bağlanan. Bir makaranın ucunda çamaşırlar bir o yana giderdi, başka bir gün diğer tarafa; böyle zamanlarda bu iki ev birbirine doğru çekilirdi, yakınlaşırlardı sanki. Sokağın ortasına kurulmuş bu gündelik köprünün altından geçerken merakla çamaşırlara baktığımı, ait oldukları evlerin içini, o evlerde kimlerin yaşadığını hayal ettiğimi hatırlıyorum. Büyük ihtimalle...
1. Prof. Dr. Ali Demirsoy’dan ödüllü sorular
Bu sayımızda Biyolog Prof.Dr. Ali Demirsoy’dan ödüllü iki sorumuz var. Bu iki soruya doğru yanıt verenler arasında yapılacak çekilişle 5 okuyucumuza Prof.Dr. Ali Demirsoy’un imzalı birer kitabını hediye ediyoruz. Yanıtlarınızı gencemek@tezkoopis.org adresine bekliyoruz.
- Atalarımızda iş görüp de bizde bulunmasına karşın görevi kalmamış üç kalıntı organımızı nedir?
- Bitkilerin yaprakları neden yeşil renkli görünür?
gençemek’te sen de yazabilirsin
Sevgili geneçemek okuyucuları, bu dergi sizin olduğu için sizden gelecek katkılarla daha da güzelleşeceğini düşünüyoruz. Bu amaçla şiir, hikaye, fıkra, karikatür, makale vb çalışmalarınızı heyecanla bekliyoruz. Bu dergi bilimsel, akademik, edebi vb. kaygıları olan bir dergi değildir. amacımız sizin güzelliklerinizi ortaya koymak ve paylaşmaktır. Çalışmalarınızı gencemek@tezkoopis.org adresine bekliyoruz