17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi’nin 21. Yılı: Depremden Korunma Sorumluluğu Devleti Yönetenlerdedir
Jeolojik yapısı ile birçok etkin deprem faylarının bulunduğu Türkiye, 17 Ağustos 1999 tarihinde 30 bine yakın insanımızın yaşamını yitirdiği ve çok sayıda insanımızın ise yaralandığı Kocaeli Gölcük merkezli depremle sarsıldı.
Türkiye’nin en yoğun yaşam alanları arasında bulunan kent, belde ve köyleri etkileyen deprem Gölcük, Değirmendere, Karamürsel, İzmit, Adapazarı, Yalova ve İstanbul Avcılar başta olmak üzere olmak üzere 30 bine yakın insanın ölümüne, on binlerce insanın ise yaralanmasına ve konutsuz kalmasına neden oldu.
Bilimsel kurumlar ve bilim insanları depremin ilk günlerinden başlayarak günümüze kadar yaşanacak depremlere karşı etkin önlemler alınmasının zorunlu olduğunu sürekli biçimde dile getirdiler. Türkiye’nin farklı bölgelerinde yaşanan depremlerin olağan yer hareketleri olduğunu özellikle ülkemizin en büyük kenti olan ve İstanbul’u ve bölgedeki tüm yerleşmeleri etkileyecek Kuzey Marmara depreminin önlem alınmaması sonucu bir felakete yol açacağını belirttiler.
Tüm bu uyarılara rağmen 21 yılda etkin önlem alınmadı.
Bunun somut kanıtları İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2-3 Aralık 2019 tarihinde düzenlediği Deprem Çalıştayı’nda yapılan sunumlarda birçok bilim insanı tarafından somut olarak dile getirildi.
Bu konuda unutulmaması gereken en önemli gerçek, depremden korunma ve korkusuz yaşama sorumluluğunun, tümüyle devleti yönetenlerde olduğudur. Görevi, statüsü ne olursa olsun bu değişmez, değiştirilemez bir gerçektir.
21 yıl önce yaşanan ve tüm insanlarımızın belleklerinde derin yaralar açan 17 Ağustos 1999 Depremini unutmuyor, tüm doğal yıkımlar karşısında önlem alınarak ölümlerin, yaralanmaların önlenebileceğini bir kez daha vurguluyor; depremde yaşamlarını kaybeden insanlarımızı sevgi, saygı ve rahmetle anıyoruz.
Tez-Koop-İş Sendikası
Genel Yönetim Kurulu