Manşet Haberler

2020 Küresel Sendikal Haklar Endeksi Raporu: “Türkiye İşçi Hakları Açısından En Kötü 10 Ülkeden 1’i”

Ülkemizden Türk-İş (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu), DİSK (Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu), Hak-İş (Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu) ve KESK (Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu)’in ve tüm dünyada 200 milyon işçinin üye olduğu ITUC (Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu) 2020 Küresel Sendikal Haklar Endeksi raporunu yayımladı. Yayımlanan raporda işçi hakları ihlallerinin son yedi yılın en yüksek oranlarına ulaştığı dikkat çekti.

Küresel Sendikal Haklar Endeksi’nde, hükümetlerin ve işverenlerin toplu pazarlığı ihlal ederek, grev hakkını engelleyerek ve işçileri sendikalardan uzaklaştırarak çalışma haklarını kısıtlama eğiliminde olduğu vurgulandı. Rapora göre, 2020 yılında işçiler için en kötü on ülke Bangladeş, Brezilya, Kolombiya, Mısır, Honduras, Hindistan, Kazakistan, Filipinler, Türkiye ve Zimbabve oldu. 

Türkiye ise işçi hakları açısından en kötü on ülkeden biri olma özelliğini 2020’de de korudu. Özellikle ifade özgürlüğünü reddeden veya kısıtlayan ülkeler arasında Türkiye’den aşırı vakalar bildirildi.

Raporun Türkiye bölümü özetle şöyle:

“Türkiye, sendikacılar için dünyanın en düşmanca tutum gösteren ülkelerinden biri olmaya devam etti. Türkiye hükümeti 2016’daki darbe girişiminden bu yana, sivil özgürlükleri ciddi şekilde kısıtladı ve bu durum sendikalara zarar verdi. İşçiler sendikalaşma ve sendika kurma mücadelesi verirken, işverenler bu girişimleri aktif olarak caydırdılar.

9 Mart 2020’de, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Haziran 2016’da Türkiye’nin iktidar partisine yönelik eleştirilerinden ötürü olası bir hapis cezasıyla suçlandı. Sosyal medyada hesabında yapılan çeşitli ifadelerden dolayı DİSK İletişim Dairesi Müdürü Umar Karatepe’nin evine baskın düzenledi.”

“Koronavirüs salgınıyla mücadele etkin biçimde sürdürülemedi”
Ayrıca ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow, Covid-19 salgınıyla etkili bir mücadele edilemediğine dikkat çekti ve şunları söyledi: “Birçok ülkede hükümetlerin sosyal diyaloga girmeyi reddetmesi ve sendikalara yönelik mevcut baskılar, işçileri hastalıklara ve ölüme maruz bırakmıştır.”

ITUC tarafından hazırlanan ve 144 ülkeyi işçi haklarına saygı derecesine göre sıralayan raporun içerdiği temel bulgular şöyle:

–        Ülkelerin yüzde 85’i grev hakkını ihlal etti.
–        Ülkelerin yüzde 80’i toplu pazarlık hakkını ihlal etti.
–        Sendikalaşmayı engelleyen ülke sayısı arttı.
–        İşçiler için en kötü on ülke listesine üç yeni ülke girdi (Mısır, Honduras, Hindistan)
–        İfade özgürlüğünü reddeden veya sınırlayan ülke sayısı 2020’de 56’ya yükseldi.
–        51 ülkede işçi şiddete maruz kaldı.
–        İşçiler 61 ülkede keyfi tutuklamalar ve tutukluluk yaşadılar.

Raporun tamamına erişmek için tıklayınız.

Kaynak: ITUC




İlgili Makaleler

Başa dön tuşu