Genel

24 Kasım Öğretmenler Günü: Öğretmenlerin ve Eğitim Emekçilerinin Taleplerine Kulak Verilmelidir!

Toplumsal gelişmenin temel taşı ve en geniş kamusal hizmetlerden biri olan eğitim sistemi, Türkiye’de en önemli sorun alanlarının başında geliyor. Kamusal, bilimsel, laik, toplumsal cinsiyet eşitliğini temel alan demokratik bir eğitim sistemi, aydınlık yarınların önkoşulu iken Türkiye’deki eğitim sistemi giderek daha düşük nitelikli, eşitsizlik ve ayrımlar/ayrımcılıklar üreten, bilim dışı bir sürece doğru itiliyor. Öğrenciler, bilimden, felsefi düşünme ve sorgulamadan, sanattan, eleştiri kültüründen uzak bir eğitim yaşamı ile karşı karşıya kalıyorlar.
Eğitim alanında karşı karşıya kalınan sorunlar, eğitim emekçilerinin sendikaları yoluyla sorunların çözüm sürecine dahil edilmemesiyle daha da derinleşiyor. Eğitim emekçileri, sağlıklı, güvenli, güvenceli, demokratik çalışma koşullarının çok uzağında bir çalışma süreci ile karşı karşıya kalıyor. Eğitim sisteminin sorunlarına farklı çözüm önerileri geliştirme kapasitesine sahip olan sendikalar, demokratik işleyişler yoluyla karar süreçlerine dahil edilmiyor. Karar süreçlerinden dışlanma durumu, eğitim emekçilerinin sosyal, kültürel, ekonomik boyutlarıyla yaşam standartlarının geriletilmesine yol açıyor.

Çalışma yaşamları boyunca demokratik katılımcı mekanizmalar kurulmadan sürekli değiştirilen eğitim politikaları ile karşılaşan eğitim emekçileri, mesleklerinin itibarını zedeleyen yaklaşımlarla ve yoksullukla mücadele etmek zorunda kalıyor. Proje okullardan özel sektördeki güvencesiz çalıştırma uygulamalarına ve mesleki dayanışmayı zedeleyen kariyer basamaklarına kadar hayata geçirilen tüm politikalar, eğitim emekçilerini zorlu çalışma koşullarına mahkûm ederken çocukların ve gençlerin ise nitelikli eğitim alma hakkını engelliyor.

Tez-Koop-İş Sendikası olarak, öğretmenlerin ve eğitim emekçilerinin sorunlarının çözümünün örgütlü sendikal mücadeleden geçtiğini biliyoruz. Güvenli, sosyal güvenceli, toplu sözleşmeli bir çalışma ortamı için ILO-UNESCO ortak belgesi olan Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi’nin temel ilkelerini yeniden hatırlatıyoruz:

“Öğretmenlerin yetiştirilmesi ve istihdamı, ayrımcılığın soy, renk, cinsiyet, din, siyasal görüşler, toplumsal ya da ulusal köken, ekonomik durum temellerine dayalı hiçbir biçimine yol açmamalıdır.
Öğretmenlerin statüsü, eğitim alanında ulaşılacak amaç ve hedefler göz önüne alınarak, bu konudaki gereksinmelere yakışır olmalıdır; bu amaç ve hedeflere ulaşılması için, öğretmenler hakça bir statüden yararlanmalı ve öğretmenlik mesleği, hak ettiği kamusal saygınlığı görmelidir.
Öğretmen örgütlerinin eğitimin ilerlemesine büyük ölçüde katkıda bulunabileceğini ve dolayısıyla bu örgütlerin eğitim politikasının hazırlanmasına katılmaları gerektiğini kabul etmek uygun olacaktır.”

24 Kasım Öğretmenler Günü, bir kamu hizmet olan eğitimi tartıştığımız ve değerlendirdiğimiz ve özellikle öğretmenlerin içinde bulundukları durumu konuştuğumuz bir gün olarak anlamlıdır. 24 Kasım’da haklı taleplerini ısrarla dile getiren öğretmenlerin, öğretmenlere destek veren eğitim emekçilerinin sendikal mücadelelerini desteklemeye devam edecek; toplumların geleceğine yön veren eğitim sürecinin tüm öznelerini, öğretmenleri, öğrencileri, velileri kucaklayan bilimsel, kamusal, laik, demokratik, cinsiyet eşitlikçi, ekolojik, kısaca nitelikli bir eğitim sistemini hep birlikte inşa edeceğiz.

Tez-Koop-İş Sendikası
Genel Yönetim Kurulu

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu