Genel

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü: Özgür Basın, Demokratik Toplumun Temel Taşıdır

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından hazırlanan 2022 yılı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke arasında 149. sırada gösterilen Türkiye, 2023 yılında 16 sıra birden gerileyerek 165. sırada yer aldı. Türkiye’de otoriterleşme eğilimine dikkat çekilen raporda çoğulcu medyaya meydan okunduğu da belirtiliyor. Raporda öne çıkan bazı başlıklar şöyle:
• Türkiye’de ulusal medyanın yüzde 90’ı hükümet tarafından kontrol ediliyor.
• İnternet ortamında sistematik sansür devam ediyor; eleştirel medya kuruluşlarına karşı temelsiz biçimde açılan davalar artıyor.
• Eleştirel gazetecilere ve medya kuruluşlarına karşı basın kartı iptali uygulaması yaygınlaşıyor.
• Bazı gazeteler, kâğıt fiyatları nedeniyle sayfa sayısını azaltmak zorunda kalıyor.
• Özel sektör şirketlerinin reklamları belirli kanallara yönlendiriliyor.
• Tanınmış kişileri eleştiren gazetecilere “hakaret” suçlamasıyla açılan dava sayısı artıyor.
Tüm bunlar, Türkiye’nin basın özgürlüğünün kısıtlandığı bir ülke olduğunu gösteriyor.
Tez-Koop-İş Sendikası olarak, basın özgürlüğünün kısıtlandığı ülkelerde halkın haber alma hakkının engellenmesinin kaçınılmaz olduğuna; emek ve demokrasi mücadelesinin sesi olmak amacıyla kurulan ve bu yönde yayın yapan basınla dayanışma içinde olmanın gerekliliğine inanıyoruz.
3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde, demokratik toplumun temel taşlarından birini özgür basının oluşturduğunu bir kez daha vurguluyor; sendikalı ve toplu iş sözleşmeli bir çalışma yaşamı için 260 gündür grevde olan Sputnik çalışanı gazetecilerin onurlu direnişlerini bir kez daha selamlıyoruz.

Tez-Koop-İş Sendikası
Genel Yönetim Kurulu

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu