5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü: Öğretmenlerin ve Tüm Eğitim Emekçilerinin Hakları İçin Ortak Mücadele!
5 Ekim günü, UNESCO ve ILO tarafından 1994 yılında Dünya Öğretmenler Günü olarak ilan edildi. Tüm dünya öğretmenlerinin çalışma yaşamlarında karşı karşıya kaldıkları sorunlara dikkat çekme; toplumsal statülerine dönük talep ve haklarını gündeme getirme amacı taşıyan 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nde, öğretmenlerin hakları için ortak mücadelenin gerekliliğini bir kez daha vurguluyoruz.
Öğretmenlik mesleği, çocukların ve gençlerin kişiliklerini geliştirerek çağdaş toplumun tüm boyutlarıyla ilerlemesine büyük katkı sunar. Onlara yalnızca temel bilimleri değil; insan ve doğa haklarına saygıyı, etik değerleri, toplumsal sorumlulukları da öğretir. Öğretmenler, geleceğin işçilerini, emekçilerini, bilim insanlarını, sanatçılarını, siyasetçilerini yetiştirir; geleceği bugünden inşa eder. Üstlendikleri bu büyük sorumluluğu yerine getirebilmelerinin ilk koşulu ise güvenli, güvenceli, demokratik, sendikal hak ve özgürlüklerinin tanındığı çalışma koşullarının; kendilerini yeniden üretebilecekleri yaşam koşullarının sağlanmasıdır.
Ne var ki bugün Türkiye’de öğretmenler, çalışma yaşamları boyunca çok boyutlu sorunlarla karşı karşıya kalmaya devam ediyor. Mesleğinin gereklerini yerine getirmek için umutla bekleyen yüz binlerce öğretmenin ataması yapılmıyor. Örgün eğitim kapsamındaki okullarda görev yapan 1,2 milyon öğretmen ise her geçen gün yoksullaşıyor. Öğretmenlik Meslek Kanunu ile öğretmenlere, öğretmen, uzman öğretmen, başöğretmen gibi hiyerarşik unvanlar tanımlanıyor; öğretmenlik mesleği kariyer basamaklarına ayrılıyor. Kanunun temelinde çalışma barışını bozmaya ve öğretmenlerin örgütlülüğünü zayıflatmaya dönük çabalar yatıyor. Diğer yandan özel sektör öğretmenleri, taban maaş hakkından ve özlük haklarından mahrum biçimde, ucuz işgücü olarak görülerek, kamuda çalışan meslektaşlarının çalışma koşullarının çok gerisinde şartlarda çalışmaya zorlanıyor; öğretmenlik mesleğinde güvencesizlik giderek kural haline getiriyor.
Öğretmenler, Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararına Uygun Bir Meslek Kanunu İstiyor!
Türkiye tarafından da imzalanan ve uluslararası bir toplu iş sözleşmesi niteliği taşıyan Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararına göre, “Öğretmenlerin çalışma koşulları, eğitimin en yüksek derecede etkililiğini sağlayacak nitelikte olmalı ve öğretmenlere kendilerini tümüyle mesleksel uğraşlarına adama olağanı vermelidir.” Türkiye’de 20 milyona yakın öğrencinin en temel insan haklarından biri olan nitelikli ve kamusal eğitim hakkından yararlanabilmesi de 1 milyondan fazla öğretmenin eğitimin ilerlemesindeki temel rolünü kabul etmekten geçiyor. Bu çerçevede, öğretmenlik mesleğine yönelik ayrımcı, dışlayıcı, mesleğin itibarını zedeleyici her türlü düzenlemeden bir an önce vazgeçilmesi; eğitim emekçilerinin, eğitim sisteminin tüm paydaşlarının ve sendikaların görüşleri alınarak, Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararına uygun bir meslek kanununun hazırlanması gerekiyor.
Sendikamızın 130 bini aşkın üyesinin çocuklarının eğitim hakkı mücadelesi sendikal mücadelemizin önemli bir boyutunu oluşturmaktadır. Tez-Koop-İş Sendikası olarak, eşit değerde işe eşit ücret, güvenceli istihdam; kamusal, bilimsel, laik ve demokratik eğitim hakkı talep eden tüm eğitim emekçileri ile dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz. Yarını bugünden inşa eden öğretmenlerin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü kutlu olsun!
Tez-Koop-İş Sendikası
Genel Yönetim Kurulu