6 Şubat Depremlerinin Üzerinden Bir Yıl Geçti: Unutmayacağız, Yeniden Kuracağız…
6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremler, on binlerce insanın yaşamını yitirdiği; Cumhuriyet tarihi boyunca en fazla can kaybının yaşandığı büyük bir yıkım halini aldı. Kahramanmaraş ile birlikte Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa’da yıkıma neden olan, çevre illerde de zarara yol açan deprem milyonlarca insanı etkiledi.
Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu bilinmesine karşın, Anayasa’nın 23. maddesine uygun biçimde sağlıklı ve düzenli kentleşmeyi gerçekleştirmek ve güvenli barınma hakkını sağlamak için gerekli önlemlerin alınmadığı 6 Şubat Depremlerinde acı bir şekilde görüldü. Devletin yürütme aygıtı olan siyasi iktidar, deprem sonrası süreçte ilk müdahaleden koordinasyonun sağlanmasına, ilgili birimlerin sevk ve idaresinden afetzedelerin temel ihtiyaçlarının karşılanmasına kadar tüm sorumluluklarını yerine getirmekte eksik kaldı. Ülkemizin en hayati kurumlarının karar alma mekanizmalarının çöktüğü, meslek odalarının işlevsizleştirilme çabalarının ülkemizi kâr ve rant odaklı yapılaşmalar ülkesi haline getirdiği ortaya çıktı. Diğer yandan halkın örgütlediği büyük toplumsal dayanışma, deprem bölgesinde arama-kurtarma faaliyetlerinden temel ihtiyaçların karşılanmasına dönük seferberliğin el birliğiyle yaşama geçirilmesine kadar, depremin etkilerinin en aza indirilmesi için aktif bir rol oynadı. Hiçbir ayrıma olanak tanımadan bilim insanları, meslek odaları, sendikalar ve demokratik kitle örgütleri arasında işbirliğinin sağlanmasının depremin yaralarını sarmakta büyük bir önem taşıdığı anlaşıldı.
Tez-Koop-İş Sendikası olarak, bu büyük yıkımın ilk anından itibaren gösterilen toplumsal dayanışmanın sürekliliğinin sağlanması konusunda sorumluluk üstlenmeyi sürdürüyoruz. Ancak depremin önlenebilir sonuçları olduğunu, bu konuda gerekli tüm önlemleri almanın ise ülkelerin yöneticilerinin ödevi olduğunu biliyoruz. Depremlerin büyük yıkımlara neden olmaması; ülkemizin tarımsal kalkınmasına hizmet etmesi için yerleşim yerlerinin kâr ve rant gelirlerine göre değil, sağlam ve kayalık zemin faktörüne göre seçilmesi gerektiğini hatırlatıyoruz. Depremin üzerinden bir yıl geçmesine karşın, bölgedeki halkın bozuk yollar ve çöken bir altyapı ile kötü barınma şartlarına mahkûm edildiğini, ısınma ve temiz su ihtiyacının dahi karşılanmadığını görüyor; çalışma hayatına, barınma ve eğitim hakkına yönelik gecikmiş sosyal politikaların daha fazla beklenmeden hayata geçirilmesi gerektiğini vurguluyoruz.
6 Şubat Depremlerinin 1. yılında yitirdiklerimizi özlemle anıyor; acımızın dinmesine izin vermeden, aklın ve bilimin ışığında yaralarımızı birlikte saracağımıza inanıyoruz.
Unutmayacağız… Yeniden Kuracağız…
Tez-Koop-İş Sendikası
Genel Yönetim Kurulu