Zordayız Geçinemiyoruz Eylemlerini Gerçekleştirdik; “Bozulan ekonominin bedelini biz ödemeyeceğiz!”
Türkiye’nin dört bir tarafında Türk-İş’in örgütlü olduğu işyerlerinde, örgütlü işçiler işyerleri önünde eylem yaptı. “Zordayız, Geçinemiyoruz” eylem süreci kapsamında Türk-İş eylemleri devam ediyor. Daha önce 81 ilde yapılan basın açıklamalarının ardından Çerkezköy ve Zonguldak mitingleri yapılmıştı. Sendikamız Tez-Koop-İş’de bir çok ilde örgütlü olduğu işyerlerinde eylemleri gerçekleştirdi.
Bu sabah Türk-İş Örgütlü olduğu işyerleri önlerinde birer saat süren eylemler yapıldı. Sendikamız Tez-Koop-İş’de örgütlü olduğu birçok ilde ve işyerinde eylemleri örgütledi. Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Mersin, Sivas, Kütahya, Muğla gibi birçok ilde işyeri önlerinde eylem yapan üyelerimiz yaptıkları basın açıklamaları ile taleplerimizi dile getirdi.
Sosyal barış olmaz!
Yapılan açıklamalarda hayat pahalılığı, satın alma gücündeki gerileme, adaletsiz vergi sistemi, kamu işyerlerindeki ücret dengesizliği, işsizlik, güvencesiz çalıştırma ve kayıt dışı istihdam gibi birçok konuda tepkiler gösterildi. “Ekonomik krizin bedelini işçiler olarak biz ödemeyeceğiz.” denilen açıklamalarda, tepeden tırnağa her şeye zam geldiği bu yüzden dün aldığımızı bugün aynı fiyatla alamaz olduk denildi. Ev kiralarının ortalamasının asgari ücreti geçtiğini belirten açıklamalar okulların açılması ile eğitim masraflarının altından kalkılamadığına dikkat çekildi. Kişi başına düşen gelirin artmasına rağmen sefaletin artmasına dikkat çekerek gelir adaletinin bozulduğu söylendi. Asgari ücretin açlık sınırının altında emekli maaşlarının da asgari ücretten düşük olduğu bir dönemde sosyal barışın olmayacağı söylendi.
Gerçek enflasyon açıklansın! Vergide adalet sağlansın!
Gerçek enflasyonun açıklanmaması nedeniyle belirlenen ücret zamlarının işçileri daha da yoksullaştırdığına dikkat çekilerek işçiler enflasyonun sebebi değildir, o yüzden fedakarlığı kazancını ve servetini artıranlar yapsın denildi. Gelir vergisindeki adaletsizliğin de işlendiği açıklamada “Gelir vergisi tarifesi ilk basamağı, geçmiş yıllarda olduğu gibi, brüt asgari ücretin 12 katından az olmamalıdır. Gelir vergisi oranı bütün işçiler için yüzde 15’de sabitlenmelidir. İşçilere yapılan sosyal amaçlı ödemelerden vergi kesilmemelidir.” denildi.
Çerçeve Anlaşma Protokolü huzursuzluğa yol açıyor!
2023 yılında Çerçeve Anlaşma Protokolü kapsamında imzalanan toplu iş sözleşmelerinin yürürlük başlangıç tarihleri farklı olmasından dolayı ücret dengesizliğinin ortaya çıktığı, çalışma barışının ve üretiminin bu durumdan olumsuz etkilendiği söylenen açıklamalarda “Yürürlük başlangıç süresi Ocak ayı olanlarla, 1 Şubat ve ilerleyen aylarda olan toplu iş sözleşmelerindeki ücret zammı oranı arasındaki fark ortadan kaldırılmalıdır.” denildi.
Kıdem Tazminatına dokundurtmadık!
Sosyal güvenlik sistemindeki sorunlara da dikkat çekilen açıklamalar, kıdem tazminatı da gündeme getirildi. Bugüne kadar kıdem tazminatına dokundurtmadık denilen açıklamada kıdem tazminatı tavan ücretinin de en az brüt asgari ücretin 7.5 katı olması gerektiği vurgulandı.
Bozulan ekonominin bedelini biz ödemeyeceğiz!
Türkiye ucuz işgücü ülkesi olmayacak diyen Türk-İş üyeleri; sendikalı işçi ile örgütsüz işçi, memur ile işçi, sigortalı işçi ile kayıt dışı çalışanı ve mülteciyi karşı karşıya getirmeye çalışıldığı anlatılarak bozulan ekonominin bedelini işçilerin ödemeyeceği belirtilerek açıklamalar sonlandırıldı.