‘‘Çalışma Yaşamında Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi 2. Deneyim Paylaşım Forumu’’ Gerçekleşti
ILO Türkiye Ofisi tarafından İsveç desteğiyle yürütülen “Kadınlar için Daha Çok ve Daha İyi İşler” programı kapsamında “Çalışma Yaşamında Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi” başlıklı ikinci deneyim paylaşım forumu 30 Kasım 2022 tarihinde gerçekleştirildi.
Çalışma yaşamında şiddet ve tacizin insan hakları ihlali ve fırsat eşitliğine yönelik bir tehdit olduğunun güçlü bir biçimde vurgulandığı forumda temsilciler, ILO 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi (C190) ile 206 sayılı Tavsiye Kararının (R206) onaylanması ve uygulanması için yaptıkları savunuculuk faaliyetleriyle ilgili bilgi paylaşımında bulundu.
Program, ILO Türkiye Ofisi Direktörü Numan Özcan, İsveç Ankara Büyükelçisi Staffan Herrström, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut’un açış konuşmaları ile başladı.
ILO Türkiye Ofisi Direktörü Numan Özcan konuşmasında “Her geçen gün, henüz onaylanmamışken, Sözleşme doğrultusunda kabul edilen toplu iş sözleşmeleri maddeleri, işyeri ya da sendika politika belgeleri, düzenlenen eğitimler, farkındalık çalışmaları ve hazırlanan yayınlar ile karşılaşıyoruz. Sosyal taraflar, özel sektör ve sivil toplum tarafından gerçekleştirilen bu çalışmaların her biri çalışma yaşamında şiddetin ve tacizin önlenmesi için çok değerli, çok önemli.” ifadelerini kullandı.
İsveç Ankara Büyükelçisi Staffan Herrström, işçi sendikalarının sözleşmenin uygulanması yönünde önemli adımlar attığını vurguladığı konuşmasında “Bu bağlamda, henüz Sözleşme onaylanmamışken, şiddete sıfır tolerans politika belgeleri kabul ediliyor, ILO 190 sayılı Sözleşme ile uyumlu maddeler toplu iş sözleşmelerinde yer alıyor, ki bu durumun Türkiye’de çalışma hayatı için son derece önemli olduğunu belirtmeliyim. İşçi örgütlerine ek olarak özel sektör de ILO 190 sayılı Sözleşme çerçevesinde işyerinde kadına şiddetin önlenmesi için çabalarını güçlendiriyor.” dedi.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ise “Ayrımcılığın en acımasız biçimlerinden biri olan kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet, onların toplumda eşit ve aktif bireyler olarak yer almasını engelleyen bir insan hakkı ihlalidir.” dedi.
Açış konuşmalarını takiben çalışma yaşamında kadına yönelik şiddet ile mücadele konusunda Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Güllü ve ILO Türkiye Ofisi Kıdemli Program Yöneticisi Ebru Özberk Anlı sunumlarını gerçekleştirdi.
TKDF Başkanı Canan Güllü, yaptığı sunumda “Çalışma yaşamında şiddet ve tacizin insana yakışır iş anlamında kabul edilemez olduğunu vurgulayan ILO 190 sayılı Sözleşmeyi anlatmak yaygınlaştırmak ve uygulanmasını sağlayacak bir işbirliğinin yansıması adına bugün buradayız,” dedi. Acil yardım hattının işleyişi ve önemi konusunda katılımcıları bilgilendirdi.
Programın devamında Toplumsal Cinsiyet Temelli Şiddete Karşı 16 Günlük Aktivizm kampanyası çerçevesinde ikinci deneyim paylaşım forumu gerçekleştirildi. Sendika, kamu, yerel yönetim, özel sektör, Birleşmiş Milletler, sivil toplum örgütleri, akademi ve basın temsilcileri, ILO C190 sayılı Sözleşme doğrultusundaki savunuculuk faaliyetlerini ve deneyimlerini paylaştı. Sendikamız Eğitim, Basın ve Yayın Uzmanı Merve Demirkıran, çalışma yaşamında şiddet ve tacizin önlenmesi amacıyla örgütümüzün gerçekleştirdiği çalışmalar ve gelecek adımlarıyla ilgili bilgi verdi.
Şiddet ve tacizin önlemesine yönelik farkındalığın arttırılması noktasında örgütlü mücadelenin öneminin belirtildiği forum, “Şiddete ve Tacize Karşı Sıfır Tolerans” vurgusu ile tamamlandı.