Covid-19 Salgınında Yeni Merkez: Erken Açılan AVM’ler
Ülkemizde etkisini sürdüren Covid-19 salgının yeni vakaları AVM’lerin yeniden açılmasını da içeren normalleşme süreciyle birlikte önemli ölçüde artıyor.
Tez-Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu, AVM’lere toplum sağlığını hiçe sayarak yeniden açılmasını 14 Haziran 2020 tarihinde yaptığı yazılı bir açıklamayla eleştirdi. Özdemiroğlu; “AVM’lerdeki çalışma koşulları, sosyal ortam ve insan hareketliliği, koronavirüs salgınını tetikleyecek nitelikler göstermektedir. Bu nedenle salgının tümüyle kontrol altına alındığı genel ortam gerçekleştirilmeden AVM’ler asla açılmamalıdır” dedi.
Yapılan açıklamanın tam metni şöyle:
Koronavirüs salgının etkisini sürdürmesine rağmen karantina süreçlerinin ilk günlerinden itibaren kapalı tutulan Alışveriş Merkezleri (AVM)’nin 1 Haziran 2020 tarihinde açılmasının ne kadar tehlikeli bir karar olduğu günümüzde açık olarak kanıtlanmıştır.
AVM’lerin açılması üzerinden geçen iki haftalık sürede artan biçimde sendikamıza koronavirüs vakası nedeniyle bilgiler gelmektedir. Bu süreçte geçici olarak kapanan mağazalar olduğu gibi birçok mağazada ise çalışanlar rotasyona uğratılmaktadır.
AVM’lerin 1 Haziran tarihinde açılmasının erken bir karar olduğunu belirten sendikamızın ne yazık ki haklılığı ortaya çıkmıştır. AVM’lerin kapatılma kararının alındığı dönemde açıklanan koronavirüs rakamların bugün açıklanan sayıların çok altında olduğu unutulmamalıdır.
AVM’ler konusunda kamuoyunu ve yetkilileri uyarmayı bir kez daha gerekli görüyoruz.
1- Koronavirüs salgının yarattığı tehlikenin boyutları, alışıldık önlemlerle kontrol edilemez ve ortadan kaldırılamaz boyutlardadır. AVM’lerdeki çalışma koşulları, sosyal ortam ve insan hareketliliği, koronavirüs salgınını tetikleyecek nitelikler göstermektedir. Bu nedenle salgının tümüyle kontrol altına alındığı genel ortam gerçekleştirilmeden AVM’ler asla açılmamalıdır.
2- AVM’lerin kapatılması ile birlikte tüm çalışanlar ücretli izinli sayılmalı, ekonomik ve sosyal haklarından kesintiyle gidilmeksizin tüm hakları eksiksiz ve tam olarak ödenmelidir.
3- Koronavirüse yakalanan ve/veya yaşamını yitiren tüm çalışanlar iş kazası ve meslek hastalığı kapsamında değerlendirilmelidir, iş sağlığı ve güvenliği ile sosyal güvenlik yasalarında ve bu yasalara bağlı olarak çıkartılan yönetmeliklerde Covid-19’un meslek hastalığı olduğu gerçeği açık biçimde belirtilmelidir.