Emeğin Nabzı

Elden aldığım ücretim ödenmeden işten ayrılsam daha sonra bu parayı alabilir miyim? – Devrim Avcı (Evrensel)

SORU: Benim maaşım yatmıyor, ben parayı elden alıyorum. 2 aylık elden maaşım var, vermediler. İşten çıksam alır mıyım?

CEVAP: İyi günler ve iyi çalışmalar dileriz. Öncelikle şu hususun altını çizmekte fayda var. Çalışma ilişkisinde işverenin en önemli yükümlülüğü işçinin kendisine yaptığı işin karşılığı ücreti ödemektir. İşçinin ücretinin ödendiğinin ispatı işverene aittir. İşveren ücretin ödendiğini işçinin imzasını içeren bordro ya da benzeri belge sunarak ispat etmelidir. İşçinin ücretini ödediğini hususunda tanık deliline dayanılamaz. Yargıtay 22. HD. 25.10.2017 tarih 2015 / 17892 E. 2017 / 22850 K sayılı ilamına göre de; “Ücretin ödendiğinin ispatı işverene aittir”. İş Kanunu’nun “İşçinin haklı nedenle derhal fesih hakkı” başlıklı 24. maddesinde işçinin iş sözleşmesinin hangi şartlar altında haklı nedenle feshedebileceğine ilişkin halleri düzenlemektedir. 24. maddenin, “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri” başlıklı II. fıkrasının ‘e’ bendi, işveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse, işçinin iş sözleşmesini haklı olarak yani kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde feshedebileceğini düzenlemektedir.

Dolayısıyla bu maddeye dayanarak ödenmeyen ücretiniz sebebi ile haklı olarak iş sözleşmenizi feshetme hakkına sahipsiniz. Bu maddede düzenlenen ücret geniş anlamda ücret olarak Yargıtay tarafından kabul edilmekte ve fazla çalışma ücreti, bayram tatili ücreti gibi işçi alacaklarını da içermektedir. Dolayısıyla fazla mesai ücretinizin ödenmemesi hali de bu madde kapsamında işçiye haklı nedenle fesih olanağı vermektedir. Ancak, iş sözleşmesini siz feshettiğiniz için ihbar tazminatı alamazsınız.

Genel kural olarak işçinin ücreti banka kanalı ile yatırılmak durumundadır. İş Kanunu’nun 32. maddesinin 2. fıkrasında, “Ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkak kural olarak, Türk parası ile iş yerinde veya özel olarak açılan bir banka hesabına ödenir… Çalıştırdığı işçilerin ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakını özel olarak açılan banka hesapları vasıtasıyla ödeme zorunluluğuna tabi tutulan işverenler veya üçüncü kişiler, işçilerinin ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkaklarını özel olarak açılan banka hesapları dışında ödeyemezler” hükmü düzenlenmektedir.

Bu madde kapsamında önceleri Türkiye genelinde çalıştırdıkları işçi sayısının en az 10 olması halinde, çalıştırdıkları işçiye o ay içinde yapacakları her türlü ödemenin kanuni kesintiler düştükten sonra kalan net tutarlarını bankalar aracılığıyla ödemekle yükümlüdürler” şeklinde düzenleme yapılmış daha sonra çalıştırılan kişi sayısı en az 5 kişiye indirilmiştir. Ancak kanımca asgari ücretin miktarı 7 bin TL’lik ödemelerin banka kanalı ile yapılması zorunluluğu rakamının üzerinde olduğu için personel sayısına bakılmaksızın bu tutarı aşan personel ücretlerinin banka vb. kurumların üzerinden yapılma zorunluluğu doğmuş olmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu