Seçtiklerimiz

Mobbing (Psikolojik Taciz) Karşı Yalnız Değilsiniz, Sendikanız Var!

‘Mobbing’ yani “iş yerinde psikolojik taciz” özellikle günümüzde çalışma hayatında yoğun olarak yaşanıyor. Eylemin şekli ne olursa olsun yaygın hedef, işçiyi o iş yerinden kendi isteğiyle ya da başka bir şekilde kaçırmak. Çalışanı istifaya zorlayarak kıdem ve ihbar tazminatını ödememek, çalışanları baskı altında tutarak izin kullanmalarını zorlaştırmaktır.

Mobbing davranışları genelde sinsi ve gizli davranışlardır. Yöneticiler tarafından belirlenen ya da belirsiz olan çoğu zaman çelişkili olan başarı kriterleri ile mobbing istenildiği gibi gizlenmektedir. Genel olarak tehdit, kinaye, alay etme, sürekli kusur arama, baskı yapma gibi tarzında davranışların sık sık tekrarlandığı durumlarda açığa çıkmaktadır.

Mobbingin unsurları nelerdir?

Mobbingin en belirgin özelliklerini sıralayacak olursak, kasıtlı olarak yapılan sistematik tekrarlar, süreklilik arz etmesi, çalışanı işyerinden uzaklaştırmaya yönelik olmasıdır. Bu özelliklere sahip davranışlara maruz kalıyorsanız muhtemelen mobbinge uğruyor olabilirsiniz. Mobbinge uğrayan birçok birey iş yerinde mağdur olduğunun farkına varamamaktadır. Psikolojik tacizi yapan kişi yöneticileriniz, takım liderleriniz, supervisörleriniz hatta sizinle aynı pozisyonda çalışan arkadaşlarınız bile olabilir.

Mobbingin çalışanlar üzerinde yarattığı sorunlar nelerdir?

Unutulmamalıdır ki mobbing bir insan hakları ihlalidir. Mobbingin çalışanların psikolojik ve fiziksel sağlığı üzerinde kısa ya da uzun vadede açığa çıkacak çok ciddi etkileri olmaktadır. Mobbing mağdurlarının en fazla karşılaştığı sağlık sorunu depresyondur. Bunun yanı sıra yapılan araştırmalara göre mobbinge maruz kalan çalışanlar da anlamsız korkular, huzursuzluk hissi, özgüven kaybı, kendini değersiz hissetme, suçluluk ve utanç duyguları, yüksek tansiyon, dikkati toplayamama, ellerin terlemesi ve titremesi, yersiz sıcak basma veya üşüme duygusu, uyku problemleri, baş ağrıları, sırt ve omuz ağrıları, bağışıklık sisteminde düşüş, mide-bağırsak rahatsızlıkları, iştahsızlık, zayıflama gibi sağlık sorunları açığa çıkmaktadır.

Mobbingle nasıl mücadele edilebilirim?

Eğer SENDİKASIZ bir işyerinde çalışıyor iseniz öncelikli olarak size mobbing yaptığını düşündüğünüz kişiye yapmış olduğunun mobbing olduğunu söylemelisiniz. Sonlandırmadığı takdirde bu durumu yöneticinize bildirmelisiniz. Ardından Mobing Ajandası dediğimiz günlük tutmaya başlamalısınız. Çatışma hangi konuda oldu? Hangi tarihte, kiminle başladı? Yer, tarih ve saat vererek süreci aşama aşama günlüğe not etmelisiniz. Yazışma, mesaj ve e-postalarınız varsa saklamalısınız.  Bunların yanı sıra ALO 170’i arayarak bilgi alabilir, CİMER, Kamu Görevlileri Etik Kurulu, Kamu Denetçiliği Kurumu, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu ve İl, İlçe İnsan Hakları Kurulları’na başvuru yapabilirsiniz. AYM’ye Bireysel Başvuru yapabilir, iç hukuk yollarını tükettiğinizde AİHM de başvurabilirsiniz. Tüm bu zorlu adımlar sonunda unutmayın ki mobbingi ispatlamak oldukça zordur.

Ancak eğer SENDİKALI bir işyerinde çalışıyor iseniz mobbinge karşı asla yalnız değilsiniz. İlk olarak mobbinge uğradığınızı düşündüğünüzde bu durumu hemen sendikanızla paylaşmalısınız. Üyesi olduğunuz sendika işyerinde sizin adınıza tüm süreçlerin işletilmesinde ve çözümünde doğrudan yetkilidir. Yaşadığınız sorunun çözümü konusunda sendikanız gerekli adımları atacak, sorunun kısa sürede çözülmesi için gerekli mücadeleyi sizinle birlikte yürütecektir.

İşyerinizde sendika varsa yalnız olmadığınızı bilerek mobbinge karşı durabilirsiniz. Mobbing uygulayıcısına yenilip; yer ya da görev değiştirme isteminde bulunmamalı, yer değiştirme önerilerini kabul etmemeli, emekli olmamalı ve asla istifa etmemelisiniz. İşyerinizi sendikalı bir işyeri haline getirmek için sendikaya üye olmalı, işyerinde yetkili olan sendikanızla birlikte mobbinge karşı mücadele etmelisiniz!

MOBBİNGE KARŞI SENDİKALI OL, GÜÇLÜ OL!




İlgili Makaleler

Başa dön tuşu