Manşet Haberler

Samsun Şubesi Kadın Çalışma Kurulundan Toplumsal Cinsiyet Eğitimi

Tez-Koop-İş Sendikası Samsun Şubesi’nde 3 Şubat 2020 tarihinde toplumsal cinsiyet konulu eğitim semineri gerçekleştirildi. 

Toplumsal cinsiyet sorunlarının tartışıldığı seminere Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon illerinde çalışan Tez-Koop-İş Samsun Şubesi Kadın Çalışma Kurulu üyeleri, Genel Eğitim Sekreteri Sebahattin Şen ve Samsun Şubesi Başkanı Tarık Sayın  katıldı.

Seminer, Tez-Koop-İş Sendikası Samsun Şubesi Başkanı Tarık Sayın’ın açılış konuşmasıyla başladı. Sayın yaptığı konuşmada, toplumsal cinsiyet eşitsizliğin çalışma hayatında yaşanan en büyük sorunlardan biri olduğuna değindi. Daha sonra konuşan Sendikamız Genel Eğitim Sekreteri Sebahattin Şen, Tez-Koop-İş Anatüzüğünde yer alan şube çalışma kurullarının oluşturulmasının ve çalışmalarını yapmasının çok önemli olduğunu vurguladı. Şen, “Kadınların katılımı ve öncülüğü olmaksızın ne toplumsal gelişme yaşanabilir, ne demokrasi gerçekleştirilebilir, ne barış ve güvenlik sağlanabilir, ne  de bireysel ve toplu hak ve özgürlükler kazanılabilir” diyerek şunları söyledi: 

“Kadın yoksa hiçbir olumlu toplumsal değişim gerçekleşemez; kadın yoksa toplumlar ilerleyemez ve gelişemez; kadın yoksa sosyal, ekonomik ve siyasal sorunlar asla çözülemez. Kadınların dışlandığı, toplumsal katılımlarının darlaştırıldığı, sindirildiği ya da gizli-açık baskı altında tutulduğu bir dünya, aynı zamanda insan haklarının, özgürlüklerin ayaklar altında tutulduğu bir dünyadır.”

Sebahattin Şen’in yaptığı konuşmanın ardından sözü Tez-Koop-İş Sendikası Samsun Şubesi Kadın Çalışma Kurulu Dönem Sözcüsü Buket Özden aldı. Özden; Düzenlediğimiz Toplumsal Cinsiyet Atölyesiyle Çalışma Kurulumuz 2020 yılının ilk etkinliği yapmış oldu. Kurulumuz toplanmaya, bir araya gelmeye ve çalışmalarını sürdürmeye devam edecektir. Yanımızda olan, bizimle birlikte olan herkese teşekkür ediyorum dedi.

Eğitim semineri, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünden Doç. Dr. Yasemin Yüce Tar’ın Toplumsal Cinsiyet-Biyolojik Cinsiyet sunumuyla devam etti. Yasemin Yüce Tar, toplumsal cinsiyetin toplumsal yaşam içinde öğrenilen kadın ve erkek olma rolleri olduğunu ve bunun eşit olmayan toplumsal işbölümünden kaynaklandığına değindi ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin eğitim, çalışma hayatı, siyaset ve kadına yönelik şiddet olarak genellikle dört temel alanda somut olarak karşımıza çıktığını vurguladı. 

Yapılan sunum sonrasında katılımcılar bu eşitsizlik karşısında nelerin yapılabileceğini tartıştılar.




İlgili Makaleler

Başa dön tuşu