“Şiddet ve Tacize Karşı Küresel Eylem Günü”nde UNI ve Üye Sendikalar: Ticarette Şiddet ve Tacizi Durdurun!
Sendikamız Tez-Koop-İş’in üyesi bulunduğu UNI Global Union, üye sendikalar ile birlikte hükümetlerin ve perakendecilerin ticarette şiddet ve tacizi durdurmak için harekete geçmesini talep etmek üzere 17 Kasım küresel eylem gününde bir araya geldi.
UNI Commerce tarafından düzenlenen “Ticarette Şiddet ve Tacizle Mücadelede En İyi Uygulamalar” küresel web semineri, dünyanın dört bir yanından sendika temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti.
Seminer UNI Global Union Başkanı Ruben Cortina, Handels (İsveç) Başkanı Linda Palmetzhofer ve Unionen (İsveç) Başkan Yardımcısı Peter Hellberg’in açış konuşmaları ile başladı.
UNI Eşit Fırsatlar Bölümü Başkanı Veronica Fernandez Mendez moderatörlüğündeki ilk oturumda UA Zensen (Japonya) Temsilcisi Kota Sato, SDA (Avustralya) Temsilcisi Gerard Dwyer ve PAM (Finlandiya) Temsilcisi Erika Kähärä sendikalarının bu yöndeki faaliyetlerine ilişkin bilgi verdi.
İlk oturumu takiben UNI Commerce’ın Şiddetle ilgili yeni Web Sayfası webinarda tanıtılarak üyelerin kullanımına açıldı.
SACCAWU (Güney Afrika) ve UNI Women Başkanı Patricia Nyman’ın moderatörlüğünü yaptığı ikinci oturumda Sinecosse’den (Mozambik) Temsilcisi Nocitina Castro Zandamela, FILCAMS/CGIL’den (İtalya) Temsilcisi Cinzia Bernardini, RWDSU/UFCW’den (ABD) Temsilcisi Chelsea Connor ve Sendikamız Eğitim, Basın ve Yayın Uzmanları Merve Demirkıran ve Tuğçe Taşdelen söz aldı. Sendikamızın toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması amacıyla sarf ettiği çaba ve şiddetin tüm biçimlerine karşı verdiği mücadeleye dair örnek çalışma ve eylemleri içeren bir sunum gerçekleştirildi.
Webinar “Şiddete Sıfır Tolerans” sloganı eşliğinde tamamlandı.
UNI, Sendikamız ve dünyanın her yerinden sendikalar, hükümetleri çalışma yaşamında şiddet ve tacizin ortadan kaldırılmasına ilişkin işçileri koruyan yasalar çıkarmaya, salgınları cezalandırmaya, ILO 190 sayılı Sözleşme’yi onaylamaya ve uygulamaya çağırıyor. Ayrıca perakendecilere de çağrıda bulunuyoruz:
- Şiddete karşı sıfır tolerans politikasını benimseyin!
- Cinsiyete dayalı şiddetle mücadele edin!
- Sendikalarla istişare ve müzakere edin!
- Çalışanlarını korumak için gerekli önlemleri derhal alın!