Genel

Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı Veri Okur-Yazarlığı ve Veri Analizi Eğitimine Katıldık

Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği’nin (CEİDizler) Avrupa Birliği finansmanı ile sürdürdüğü Türkiye’de Katılımcı Demokrasinin Güçlendirilmesi: Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin İzlenmesi Projesi Faz III kapsamında “Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı Veri Okur-Yazarlığı ve Veri Analizi Eğitimi” 14-15 Ocak’ta Ankara’da gerçekleştirildi. Toplantıya sendikamızı temsilen Berfin Diren Demirkaya katıldı.

Eğitimin ilk gününde Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Sosyal Araştırma Yöntemleri Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Hilal Arslan, toplumsal cinsiyet verileri hakkında bir sunum yaptı. Toplumsal cinsiyet verilerini görselleştirirken kullanabileceğimiz araçların ve uygulamaların tanıtıldığı toplantıda ilgili verilerin nasıl yaygınlaştırılabileceği de tartışıldı.

Eğitimin ikinci gününde ise Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Nüfus Bilimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alanur Çavlin, toplumsal cinsiyete duyarlı veri analizi ve analizlerde kullanılabilecek dijital araçlar hakkında bir sunum yaptı. Eğitim programının sonunda çeşitli politika örnekleri değerlendirilerek toplumsal cinsiyet açısından tarafsız görünen kimi politikaların dahi eşitsizlikleri derinleştirmeye ve yeniden üretmeye nasıl hizmet edebildiği ortaya kondu.

Toplumsal yaşamın her alanında, gerek kurumsal düzeyde gerekse hükümet politikaları düzeyinde kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasının ilk adımının toplumsal cinsiyete duyarlı veri üretmek, verileri analiz etmek ve yaygınlaştırmak olduğunun açıklandığı eğitim programı, katılımcıların dayanışma, eşitlik ve birlikte mücadele dilekleriyle sona erdi. Tez-Koop-İş Sendikası olarak gerçekleştireceğimiz araştırmaların, yayınladığımız dergilerin, bültenin ve broşürlerin her aşamasında ve tüm faaliyetlerimizde toplumsal cinsiyete duyarlı olmayı sürdüreceğiz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu