Türk-İş Başkanı Atalay: “TÜBİTAK, Türkiye’nin En Önemli Kurumlarından Biri ve Burada Örgütlü Olmaktan Mutluyuz”
Türk-İş Başkanı Atalay: “TÜBİTAK, Türkiye’nin en önemli kurumlarından biri ve burada örgütlü olmaktan mutluyuz” Türk-İş Başkanı Ergun Atalay, Sendikamız Genel Başkanı Osman Gürsu, Sendikamız Genel Sekreteri Hakan Bozkurt, Ankara 2 No’lu Şube tarafından TÜBİTAK Mustafa İnan Toplantı Salonu’nda düzenlenen “Analık İzni veya Ücretsiz İzin Sonrası Yapılacak Kısmi Süreli Çalışmalar Hakkında Yönetmelik” uygulamasıyla ilgili eğitim çalışmasına katıldı.
Sendikamız Genel Başkanı Osman Gürsu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, TÜBİTAK içinde bir süreç yaşandığını, bu süreç içinde sendikadan istifalar olduğunu, ancak istifa edenlerin yuvalarına dönmeye başladığını söyledi. Gürsu, yapılanların ve yapılamayanların hep birlikte değerlendirileceğini ifade ederek, tüm üyelere, Tez-Koop-İş’e verdikleri destekten dolayı teşekkür etti. TÜBİTAK’da toplusözleşme sürecinin yaklaştığını hatırlatan Gürsu, tüm üyelerden bu sürece katkıda bulunmalarını istedi.
“Kıdem tazminatında olumsuz bir şeye müsaade etmeyiz”
Türk-İş Başkanı Ergun Atalay ise bu toplantının TÜBİTAK’ta yapılmasını özellikle arzu ettiğini belirterek, TÜBİTAK’ın Türkiye’nin en önemli kurumlarından biri olduğunu ve burada örgütlü olmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.
15 Temmuz’u “işgal” olarak nitelendirdiğini belirten Atalay, Türkiye’de 15 Temmuz’dan önce taşeron, geçici işçilik konuşulurken 4 aydır ülke gündeminin çok değiştiğini ve bu konuların konuşulamadığını kaydetti.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun Aralık ayında toplanarak yeni asgari ücreti belirleyeceğini hatırlatan Atalay, TÜİK’in yoksulluk sınırı olarak açıkladığı 1600 liranın Türk-İş’in teklifi olacağını, komisyon toplantısında masaya götürecekleri rakamın bu olduğunu söyledi.
Kıdem tazminatının fona devredilmesine ilişkin düzenlemelere de değinen Atalay, 30 gün başta olmak üzere hak kaybı yaratmayacak düzenlemeler, hazine garantisi gibi çalışmalar yapılırsa, bu konuya katkı verebileceklerini ifade etti.
Atalay, “Kıdem tazminatı konusunda olumsuz bir şeye müsaade etmeyiz” dedi.
OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler konusuna da değinen Atalay, belediye ve bankacılık sektörlerindeki 60 gün grev erteleme yasaklarının sendikaları sıkıntıya soktuğunu kaydetti.
Türk iş hukukunda analık
Açılış konuşmalarının ardından Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu, TÜBİTAK’daki Tez-Koop-İş üyelerine “Türk İş Hukukunda Analık” başlıklı eğitimi verdi.
Eğitim çerçevesinde 8 Kasım’da Resmi Gazete’de yayımlanan “Analık İzni veya Ücretsiz İzin Sonrası Yapılacak Kısmı Süreli Çalışmalar Hakkında Yönetmelik” hükümleri anlatıldı, üyelerde gelen sorular yanıtlandı.
Doç. Dr. Köseoğlu, analık halinin, kadın işçiler için özel ve önemli bir hal olduğunu, annenin korunmasının, çocuğun ve ailenin korunması anlamına geldiğini belirtti. Köseoğlu, “Ancak kadını koruyalım diye yaptığımız işler, kadını çalışma hayatının dışına atmamalıdır” dedi.