Eğitim-AraştırmaManşet Haberler

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününde Türk-İş’in Eğitim Seminerine Katıldık

25 Kasım, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününde Türk-İş, şiddete karşı mücadelede farkındalık ve duyarlık kazandırmak, sendikal mücadele içindeki kadınları güçlendirmek amacıyla ağırlıklı olarak sendikaların kadın yöneticileri ve uzmanlarının katıldığı bir eğitim semineri düzenledi. Katılımcıların katkılarıyla yürütülen seminerin konuları “İş ve Sosyal Güvenlik Hukukunda Kadın” ve “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Sendikalara Düşen Görevler” idi. Türk-İş Genel Merkezinde yapılan eğitim seminerini Prof. Dr. Oğuz Karadeniz verdi. Karadeniz, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için sosyal politika bağlamında önemli sorun alanlarına değindi ve önerilerde bulundu.

Eğitim seminerinde açılış konuşmasını yapan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay sendikalarda kadınları geliştirme ve güçlendirme üzerine açıklamalarda bulundu. Hızla yükselen enflasyon karşısında asgari ücretin erimesi ve işçiler üzerinde artan vergi yüküne değinen Atalay, ülkemizde zorlayıcı ekonomik koşulların kadına ve çocuğa şiddetle bağlantılı olduğunu ifade etti. Türk-İş’in işçilerin ekonomik koşullarını iyileştirmek için çeşitli toplantıların yanı sıra büyük ve güçlü bölgesel ve merkezi mitingler yaptığını, sıranın grev hakkının kullanılıp kullanılmayacağına geldiğini belirtti. Bu toplantı yapılırken halen devam eden özelleştirmeleri ve özelleştirmelere karşı mücadele eden maden işçilerini düşünmemiz önerisinde bulundu. Böylesi zor dönemlerde, en çok etkilenen toplumsal grupların kadınlar, çocuklar ve yaşlılar olduğunu ekledi. “Saçının teline dokunamadığımız çocukların ve kadınların şiddetle karşı karşıya olduğunun” altını çizdi. Sendikalı kadınlara yönelik önerilerde bulunan Atalay, “çalışma yaşamında ve sendikalarda erkekler size fırsat vermezler, belki yıllar önce ben de öyle idim, şimdi farklı düşünüyorum, bu nedenle, temsilci olun, delege olun, sendika yönetimlerinde yer alın” diyerek kadınları sendikal mücadeleye daha etkin katılmaya davet etti.

Seminer esnasında sendikalı kadınlar söz alarak sorularını ve sorunlarını ifade ettiler. Eğitim seminerine Sendikamızı temsilen, Tuğçe Şenel’le birlikte katılan Prof. Dr. Nejla Kurul, 25 Kasım, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününde kamuoyunda duyarlık kazandıran bu toplantıların önemine ve değerine değindi. Çeşitli önerilerde bulunan Kurul, 25 Kasım ve 8 Mart gibi kadınlar açısından önemli olan günlerde sendikal mücadele içindeki kadınların ve kadın akademisyenlerin konuşmacı olmasının toplantıların motivasyonunu ve değerini artıracağını ifade etti. Kadınlar ve kadın örgütlerinin toplumsal cinsiyet eşitliği için mücadelesini sürdürdüğünü, ancak kadınların şiddetin hedefi erkeklerin ise fail olması nedeniyle şiddet potansiyelini sürekli çoğaltan erkek egemen düzende, toplumsal cinsiyet eşitliğine katkı sağlayacak dönüştürücü erkek davranışlarına ilişkin çalışmalardan yararlanılması ve bu doğrultuda eğitimlerin yapılması gerektiğini ifade etti.

Toplantı, dilek ve temennilerle sona erdi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
×
Asgari Ücret