UNI: “Koronavirüs Krizi Genç İşçilerin Sendikalara Duyduğu İhtiyacı Kanıtlıyor”
Gençler, dünyanın tamamında yeni koronavirüs (Covid-19) krizinin ortaya çıkardığı sonuçları yaşıyor. Genç işçiler çoğu sektörde endişe verici bir oranda işten çıkarılıyor; bazı ülkelerde gençlerin neredeyse üçte biri işlerini kaybetti.
UNI Küresel Sendikalar Birliği Genel Sekreteri Christy Hoffman da genç işçilerin aldığı ücretlerin düşüklüğüne dikkat çekerek “Koronavirüs krizi küresel ekonominin birçok sorununu görünür hale getirdi. Bu kriz sona erdiğinde toplu pazarlıkları daha adil olarak yeniden inşa etmeliyiz” dedi.
Fakat durum, koronavirüs küresel salgının ortaya çıkmasından önce de genç işçiler açısından olumlu değildi. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’nün yayımladığı 2020 Gençlerde Küresel İstihdam Eğilimleri raporunda gençlerin yaklaşık yüzde 30’unun bir işe sahip olmasına rağmen aşırı veya orta derecede yoksulluk içinde olduğunu belirtildi. Birçok genç işçi için bu durumu daha da kötüleştiriyor.
Gıda dağıtım ile iletişim ve çağrı merkezi gibi temel hizmetleri yürüten genç işçilerin evden çalışabilme olanağı yoktur. Bu işçiler, genellikle uygun kişisel koruyucu ekipman olmadan çalıştırılarak virüs riskine maruz bırakılıyor.
Buna ek olarak, gençlerin işsizlik ve finansal istikrarsızlıktan etkilenme olasılığı da daha yüksektir. Bu işçilerin çoğu koronavirüs salgınından en çok etkilenen turizm, perakende ve gıda hizmetleri gibi sektörlerde yoğunlaşmıştır. Örneğin Uganda’da turizm işçilerinin yüzde 77’si 30 yaşın altındadır; ABD’de ise 19 milyon genç işçi, turizm, perakende ve gıda sektöründe iş kaybı ve güvencesizlikle karşı karşıyadır.