Genel

20 Haziran Dünya Mülteciler Günü

“Herkesin zulüm altında başka ülkelere sığınma ve sığınma olanaklarından yararlanma hakkı vardır.”
İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Madde 14.

Mültecilerin Statüsüne İlişkin 1951 Sözleşmesi, mülteciyi, “ırkı, dini, milliyeti, belli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri nedeniyle zulüm göreceği konusunda haklı bir korku taşıyan ve bu yüzden ülkesinden ayrılan ve korkusu nedeniyle geri dönemeyen veya dönmek istemeyen kişi” olarak tanımlıyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR) 2023 Yıl Ortası Eğilimleri Raporu, dünya çapında 110 milyondan fazla insanın zulüm, çatışma, şiddet, insan hakları ihlalleri ve kamu düzenini ciddi şekilde bozan olaylar nedeniyle zorla yerlerinden edildiğini gösteriyor. Bu rakam, 2022 yılı sonuna kıyasla yerinden edilen insan sayısının 1,6 milyondan fazla arttığını gösteriyor. Bir başka ifade ile dünya genelinde her 73 kişiden 1’i zorla yerinden edilmiş durumda. Yerinden edilen her 10 kişiden 9’u düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşarken, İran, Türkiye ve Almanya’nın dünya genelinde en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülkeler olduğu belirtiliyor.  Diğer yandan raporda, son yedi yılda iki katına çıkan mülteci sayısının, 2023 yılı ortasında 36,4 milyon kişiye ulaştığı da görülüyor.

Bugün İsrail tarafından Filistin halkına yönelik sürdürülen saldırılarda on binlerce kişi yaşamını yitirirken, milyonlarca kişi de Gazze sınırları içinde yerlerinden edilmeye devam ediyor. Yerinden edilen Filistinliler, bu kez de kaldıkları çadırlara yağdırılan bombalar altında yaşamını yitiriyor.

Tez-Koop-İş Sendikası olarak, 2001 yılından bu yana Dünya Mülteciler Günü olarak anılan 20 Haziran’da, mülteci sayısını azaltmanın ancak insanların güvenliğini ve yaşamını tehdit eden savaşların, iklim krizi ve afetlerin, gelir dağılımı adaletsizliği, yoksulluk ve başka pek çok sorunun çözülmesiyle mümkün olacağını hatırlatıyoruz. İnsan hakkı ihlallerinin yaygınlaştığı, devletlerin savaş, çatışma ve katliamlara sessiz kaldığı, savaşları yaratanların savaştan kaçan insanları engellemek için duvarlar ördüğü günümüz dünyasını; herkes için insan onuruna yakışır yaşam koşullarının sağlandığı, barışın ve eşitliğin egemen olduğu bir dünyaya çevirmek için mücadele etmeye devam ediyoruz.

Tez-Koop-İş Sendikası
Genel Yönetim Kurulu

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu