Eğitim-AraştırmaManşet Haberler

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü: Geleceğin Yetişkinleri için Eşit, Özgür, Mutlu ve Sağlıklı Bir Çocukluk İstiyoruz!

20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından Çocuk Haklarına Dair Sözleşme imzalandı. Sözleşme ile taraf devletler, çocukların doğum öncesinden on sekiz yaşına kadar süren çocukluk dönemleri boyunca en iyi sağlık düzeyine kavuşması, yaşam koşullarının iyileştirilmesi, mutluluk, sevgi ve anlayış içinde bir ortamda yetişmesi, ihmal, istismar ve ekonomik sömürüden korunması, eğitim, oyun, kültürel ve sanatsal yaşama katılma hakkı ile düşünce ve ifade özgürlüklerinin tanınması konularında sorumluluk üstlenmeyi kabul etti.

Ancak devletler üstlendikleri tüm bu sorumluluklardan kaçınarak sözleşmenin gereklerini yerine getirmemeye başladılar. Çocuklar, savaşlardan, işgallerden, açlık, yoksulluk ve sefaletten, eşitliğin ve adaletin temel alınmadığı politikalardan en ağır biçimde olumsuz etkilenmeye devam ediyor.

  • ILO ve UNICEF tarafından yayınlanan verilere göre dünya genelinde 15 yaş altı 1.4 milyar çocuk herhangi bir sosyal korumadan yoksun durumda. Bu durum, çocukları hastalıklara, yetersiz beslenmeye ve yoksulluğa karşı savunmasız hale getiriyor.
  • Düşük gelirli ülkelerde 10 çocuktan birinden azı çocuk yardımlarına erişebiliyor; dünya çocukları arasındaki eşitsizlik büyüyor.
  • Dünya genelinde günde 2,15 dolardan daha az bir gelirle hayatta kalmaya çalışan, diğer bir deyişle aşırı yoksulluk içinde yaşayan 333 milyon çocuk; şiddetli gıda yoksulluğu içinde yaşayan 181 milyon çocuk bulunuyor.
  • Çocuk ve aile yardımı kapsama oranları düşerken, her 10 çocuktan biri çalışıyor; yoksulluk, hastalık, eğitim hakkından mahrumiyet, yetersiz beslenme riski ve çocuk yaşta zorla evlilikler artıyor.
  • Her gün 5 yaşın altındaki binden fazla çocuk, yetersiz veya kirli su, temizlik ve hijyenle bağlantılı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor. 2040 yılında her 4 çocuktan birinin aşırı su stresi bulunan bölgelerde yaşayacağı öngörülüyor.
  • 200 milyonu yoğun çatışma bölgelerinde olmak üzere, 400 milyondan fazla çocuk savaş veya diğer şiddetli çatışmaların sürdüğü ülkelerde yaşıyor. İsrail tarafından Filistin halkına yönelik saldırılarda binlerce çocuğun hayatını kaybettiği, on binlercesinin ebeveynlerinden ayrı düştüğü, bir milyondan fazla çocuğun su kriziyle karşı karşıya olduğu rapor ediliyor.
  • Çocuk Haklarına Dair Sözleşmeyi 1990 yılında imzalayan ve 1995 yılında yürürlüğe koyan Türkiye, çocuk cinayetleri, çocuk istismarı, çocuk yaşta zorla evlendirme, çocuk işçiliği ve kayıp çocuklar ile anılıyor.

Anlaşılacağı üzere, tüm bu veriler, dünyada çocuğun üstün yararının korunmadığını, Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin gereklerinin yerine getirilmediğini ortaya koyuyor. Çocuklar okullarda temiz içme suyuna ve sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişemiyorlar. Türkiye çocuk yoksulluğu açısından OECD ülkeleri arasında ikinci sırada yer alıyor. Kalabalık okullar, kalabalık sınıflar, ikili öğretim nedeniyle çocuklar, nitelikli bir eğitimden yoksun kalıyor.

Tez-Koop-İş Sendikası, bu tabloyu tersine çevirmek için tüm çocukların eğitim hakkının sağlandığı, her yerde demokratik bir işleyiş yoluyla çocukların kişiliğinin ve onurunun tam gelişmesinin sağlandığı bir ülkenin inşası için mücadele veriyor. Dünya çocuklarının eşit, özgür, mutlu ve sağlıklı bir çocukluk geçirebileceği, demokrasiyi yaşayabileceği, barış ve dayanışma ruhuyla yetişebileceği yarınlara ulaşmak için mücadele etmeye devam ediyor.

            Tez-Koop-İş Sendikası olarak tüm çocukların Dünya Çocuk Hakları Günü’nü kutluyoruz.

Tez-Koop-İş Sendikası
Genel Yönetim Kurulu

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu