25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü: Yaşamak İstiyoruz; Eşit ve Özgür Bir Yaşam İstiyoruz!
Bugün 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü. Türkiye’de kadına yönelik şiddet hızla tırmanırken, yaşamın her alanında şiddetin farklı türlerine maruz kalan kadınlar da birleşmeye, örgütlenmeye, başta yaşam hakları olmak üzere gasp edilen tüm hakları için mücadelelerini yükseltmeye devam ediyor.
Siyasal iktidarların kadınlara yönelik ayrımcı ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini körükleyen politikalarının derinleştiği, cezasız ve yaptırımsız bırakılan şiddet eylemlerinin yaygınlaştığı, şiddet faillerine yönelik nitelendirmelerin kadın cinayetlerinin politik bir mesele olduğunu gizlemeye hizmet ettiği bir sürecin içindeyiz. Bu süreçte, kadın kimliğine dönük ideolojik saldırılar hızlanıyor; eşitsizlik ve sömürü temelinde yükselen kapitalist ve emperyalist dünya sistemi, kadınların ücretsiz refah sunucuları konumuna itilmesiyle ayakta kalmaya devam ediyor. Ev içi şiddetten cinsel tacize, insan ticaretinden çocuk yaşta zorla evliliklere kadar pek çok şiddet türü, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi ve 6284 sayılı Yasanın uygulanmaması nedeniyle tırmanıyor. Türkiye’de kadınlar, yaşayamıyor.
Tez-Koop-İş Sendikası olarak, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde sesimizi yükseltiyoruz:
- Katledilen kadınlar istatistik değildir! Onlar, iktidar ve medyanın ayrımcı söylem ve uygulamalarının, iyi hal indirimlerinin, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin ve bu nedenle toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe yapılmamasının, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair 6284 sayılı Kanun’un tartışmaya açılmasının bedelini yaşamlarıyla ödeyen insanlardır. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Yasa uygulanmalıdır!
- Kadınlar, işyerinde ayrımcılığa, mobbinge, şiddet ve tacize maruz kalmaya devam etmektedir. Güvencesiz çalışma yaşamları, eşitlikten uzak ücret politikalarına karşı ILO 190 sayılı Sözleşme imzalanmalı; uygulanmalıdır!
- Toplumsal cinsiyete dayalı istihdam açığının kapatılması için, ev içi sorumluluklar kadınların üzerinden alınmalı; kadınlar ücretsiz refah sunucuları olmaktan çıkarılmalı, nitelikli kamusal bakım hizmetleri yaygınlaştırılmalıdır!
- Ev içinde, işyerlerinde, okullarda, sokaklarda, ulaşım araçlarında, her an her mekanda meydana gelen kadına yönelik şiddet eylemlerinin son bulması için erkek şiddetine karşı mücadele ve toplumsal cinsiyet eşitliği temel bir devlet politikası haline getirilmelidir.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde, Sendikamızın üyelerimiz ve kamuoyu nezdinde 10 Kasım 2022’de imzaladığı Tez-Koop-İş Sendikası Şiddet ve Tacizle Mücadele Sendika Politika Belgesini bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Bu Politika Belgesi aracılığıyla; iş esnasında meydana gelen, işle bağlantılı veya işten kaynaklanan şiddet ve taciz vakaları karşısında unvanları ve statüleri ne olursa olsun tüm çalışan ve üyelerimizi kapsayacak şekilde, her türlü şiddet ve tacizden arındırılmış bir çalışma ortamının sağlanmasını amaçlıyoruz.
Üyelerinin yarısına yakını kadınlardan oluşan Tez-Koop-İş Sendikası olarak, şiddet ve ayrımcılıktan uzak bir toplumsal yaşam için mücadele eden tüm kadınları selamlıyor; Tez-Koop-İş’li kadınların, kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin önemli bir parçası olmaya devam edeceğini belirtiyoruz.
Tez-Koop-İş Sendikası
Genel Yönetim Kurulu