Birleşmiş Milletler (BM) Çevre Programı (UNEP), 5 Haziran Dünya Çevre Gününde yaşanabilecek ikinci bir dünya olmadığını hatırlatırken; çevrenin korunması için hepimizi harekete geçmeye çağırıyor.
Dünyada ve ülkemizde rant odaklı yanlış kentleşme politikaları, kuraklık, kasırgalar, hortumlar, seller, orman yangınları, sıcak hava dalgaları, plastik ve türlü atıkla dolu denizler, salgın hastalıklar ve nicesi tüm canlıların yaşamını tehdit ederken; doğanın korunmasını temel alan etkin çevre politikaları, bilimsel kural ve ilkeler doğrultusunda yaşama geçirilmiyor. Bu somut önlemlerin alınmadığı her gün ise sorunlar derinleşmeye ve yaygınlaşmaya devam ediyor.
Dünya genelinde çevre tahribatının sonuçları, tahribatın temel sorumlularından daha fazla yoksul halkları etkiliyor. Nitekim Oxfam, iklim krizinin 2030’a kadar yoksul ülkelerde her yıl 231 bin kişinin ölümüne yol açabileceğini belirtirken; Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) de gelecek yıllarda 85 milyon kişinin iklim krizi nedeniyle işsiz kalacağını ortaya koyuyor.
Tez-Koop-İş Sendikası olarak, çevre sorununun emek, bilim ve doğa perspektifinde ele alınması gerektiğini savunuyor; UNEP’in 2023 yılı Dünya Çevre Günü için belirlediği “plastik kirliliğini yenme” teması doğrultusunda, tüm hükümetleri ve işletmeleri plastik kirliliğiyle mücadele etmeye davet ediyoruz. Sağlıklı bir çevrede yaşamanın temel bir insan hakkı olduğunu, çevre sorununun sorumluları olmayan işçilerin ve emekçilerin bu sorundan en çok etkilenen kesim olmalarının adil olmayacağını hatırlatıyor; tüm sosyal tarafları, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevre için önlem almaya çağırıyoruz.