Genel

5 Haziran Dünya Çevre Günü

Rant temelli kentleşme politikalarının, kuraklık, kasırga, sel, orman yangını, sıcak hava dalgaları gibi iklim krizinin çok yönlü olumsuz etkilerinin, denizlerin plastik ve çeşitli endüstriyel atıklarla kirlenmesinin ekosistemi tehdit ettiğini; çevre tahribatının sonuçlarının yoksul halkları ve işçi sınıfını daha fazla etkilediğini görüyoruz.

Nitekim ILO’nun raporuna göre;

  • Farklı sektörlerdeki işçiler iklim değişikliğinden olumsuz etkilenirken özellikle tarım işçileri ile sıcak iklimlerde, ağır işlerde, açık havada çalışan bazı işçiler risk altında.
  • İşçilerde görülen kanser, kardiyovasküler hastalıklar, solunum yolu hastalıları, böbrek fonksiyon bozukluğu ve ruh sağlığı sorunları gibi çok sayıda sağlık problemi iklim değişikliği ile bağlantılı.
  • Her yıl 23 milyona yakın iş kazası ve 19 bine yakın iş cinayeti aşırı sıcaklığa bağlı olarak ortaya çıkıyor. Pestisit zehirlenmesi, işyeri hava kirliliği, güneş ışığından gelen ultraviyole radyasyonu kaynaklı cilt kanseri gibi nedenlerle işçi ölümleri artıyor.
  • İklim değişikliğinin 1,2 milyar işi tehdit edeceği; iklim krizi kaynaklı göç ve işsizliğin artacağı öngörülüyor.

5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın (UNEP) gezegenin her köşesine nüfuz eden, mikro plastikler biçiminde vücudumuzu dahi işgal eden “plastik kirliliğiyle mücadele” için kolektif eylem çağrısına katılıyoruz.

Kapitalizmin talanı karşısında, doğadan ve yaşamdan yana bir dünyayı düşlemekten; iklim adaletinin sağlanması için sorumluluk almaktan vazgeçmiyoruz.

 

Tez-Koop-İş Sendikası
Genel Yönetim Kurulu

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu