Genel

6 Şubat Depremlerinin Üçüncü Yıldönümü: Unutmadık, Vazgeçmedik!

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve yüreklerimizi yakan depremlerin üzerinden üç yıl geçti. Ancak Adana’dan Hatay’a, Adıyaman’dan Malatya’ya kadar 11 ilimizde yankılanan o derin sızı, aradan geçen bin günü aşkın süreye rağmen kalbimizdeki tazeliğini koruyor.

Resmî verilere göre 53 bin 537 insanın hayatını kaybettiği, 107 bin 213 insanın ise yaralandığı bu büyük felaketin ardından, göz göre göre gelen bir ihmaller zincirine ve yaşamı hiçe sayan bir düzene şahitlik etmeye devam ediyoruz. Cevap bekleyen sorular ve tamamlanmamış sorumluluklar karşısında adalet ve sosyal devlet arayışımız sürüyor.

Deprem bölgesinde umut değil, terk edilmişlik var!

Bugünkü tabloya bakıldığında ne yazık ki bölgede umut değil, derin bir terk edilmişlik görüyoruz. “Geçici” denilerek kurulan konteyner kentler, emekçiler ve depremzedeler için kalıcı bir çileye dönüşürken; bölge halkı temiz suya ulaşmakta güçlük çekiyor, sağlıklı gıdaya erişemiyor, hastaneye gitmekte zorlanıyor. Deprem bölgesinde yaşam mücadelesi veren halk, belirsizlik içinde ve yarına dair kaygılarla baş başa bırakılıyor. Daha da acısı, depremzede yurttaşların başına gelenler sadece barınma sorunuyla sınırlı kalmıyor; yıkılan evlerinin yerinde yeniden bir yaşam kurmak isteyen insanlar mülklerinden ediliyor; doğup büyüdükleri mahallelerden sürülme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Yıkımın faturası, zaten her şeyini kaybetmiş olan halka kesilmeye çalışılıyor.

Rant zihniyetini kabul etmiyoruz!

Doğayı ve kentleri yaşam alanı olarak değil, kâr ve rant kaynağı olarak gören zihniyet, bu felaketin baş sorumlusudur. Şehirlerin yeniden inşasında ihaleleri dağıtırken gösterilen o baş döndürücü hız, sıra halkın temiz suya erişimine geldiğinde karınca yavaşlığındadır. Bilim insanlarının ve meslek odalarının uyarılarına kulak tıkayanlar için müteahhitlerin kasasını doldurmak, insan hayatını korumaktan daha değerlidir.

Tez-Koop-İş Sendikası olarak bir kez daha ifade ediyoruz: Biz bu düzeni kabul etmiyoruz!

Umudu yeniden yeşertmenin yolunun, deprem bölgesindeki her bir emekçinin, her bir yurttaşın hakkını ısrarla savunmaktan geçtiğini biliyoruz. Felaketleri fırsata çeviren, acıdan rant devşiren anlayışın karşısında, işçi sınıfının örgütlü gücüyle dimdik duruyor; para ve rant ile değil, dayanışma ve kardeşlikle şekillenen bir gelecek için mücadele ediyoruz. 6 Şubat’ın üçüncü yıldönümünde, yitirdiğimiz tüm canlarımızı ve emekçi kardeşlerimizi saygıyla, bitmeyen bir özlemle anıyoruz.

Unutmadık, Affetmedik, Vazgeçmedik!

Tez-Koop-İş Sendikası
Genel Yönetim Kurulu

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu