Tez-Koop-İş Kadın Sayı 5

Çalışma Yaşamında Kadınlara Yönelik Şiddet Ve Tacizle Mücadele

ILO “Kadınlar için Daha Çok ve Daha İyi İşler: Türkiye’de İnsana Yakışır İş İçin Kadınların Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında, “Çalışma Yaşamında Kadınlara Yönelik Şiddet ve Tacizin Önlenmesi” Konferansı düzenledi. ILO’nun Haziran 2019’da yapılacak Uluslararası Çalışma Konferansı’nda bu konuda bir sözleşme ya da tavsiye kararı çıkarması bekleniyor.

 width=

 

Aralık 2018 – Ankara

“Şiddet insan hakları ihlâlidir”

Konferans’ın açılış konuşmasını yapan ILO Türkiye Ofisi Direktörü Numan Özcan, çalışma yaşamında kadınlara yönelik taciz ve şiddetin insan haklarıyla bağdaşmadığını ve dolayısıyla kabul edilemez olduğunu söyledi. Cinsiyet temelli ücret eşitsizliğinin ise ekonomik şiddet olarak görülmesi gerektiğini ifade etti.

“Mart 2011-2018 tarihlerinde 70 bini aşkın mobbing çağrısı aldık”

Konferans’a katılan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Ayşe Kardaş, son 7 yılda 70 bini aşkın mobbing şikâyeti aldıklarını belirtti. Mobbingin işyerinde psikolojik bir taciz anlamına geldiğini belirten Kardaş, mobbing gibi önemli bir konuyu gündeme taşıdığı için ILO Türkiye Ofisi’ne teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

“Kadınlar işgücü piyasasında daha çok yer almalı”

Toplantıda konuşan İsveç Ankara Büyükelçisi Annika Molin Hellgren, “Kadınların iş gücü piyasasında daha fazla yer alması ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin iyiye gitmesi arasında güçlü bir bağ vardır” dedi. ILO Uzmanı Adrienne Cruz ise çalışma yaşamında psikolojik şiddet ve tacizin önlenmesi konusunda ILO’da yürütülen faaliyetler hakkında bir sunum yaptı. Ayrıca Türkiye’deki çeşitli sivil toplum örgütlerinin ve sendikaların uzmanları panelde konuştular.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) Türkiye Program Yöneticisi Zeliha Ünaldı ve ILO Ulusal Proje Koordinatörü Ebru Özberk Anlı’nın kapanış konuşmaları ile etkinlik sonlandırıldı.

Birleşmiş Milletler’in “16 günlük Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddetle Mücadele Kampanyası”

Konferans, Birleşmiş Milletlerin, 25 Kasım’dan (Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü) başlayarak 10 Aralık’a (İnsan Hakları Günü) kadar süren, uluslararası kampanyasının bir parçası.

 

 width=

 




Başa dön tuşu