Çocuk İşçiliğine, Çocuk Emeği Sömürüsüne Son !
“12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü” tüm dünyada çocuk işçiliğine dikkat çekerek genel bir duyarlılık ortamı yaratmak üzere gündeme getirilen bir gündür.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından yayınlanan raporlara göre küresel ölçekte yaklaşık 5 ile 14 yaşlar arasında 150 milyon çocuk, işçi olarak çalıştırılmaktadır ve aynı yaş grubundaki erkek ve kız çocuklar bu olumsuz durumdan hemen hemen eşit biçimde etkilenmektedir. Daha geniş bir yaş grubu olarak 5 ile 17 yaşlar dikkate alındığında bu sayı 170 milyona yükselmektedir.
ILO’ya göre çocuk işçiliğinin özellikle ağır borç yükü altında bulunan güney ülkelerinde yaygın olmasının ana nedeni, yoksulluğun genel bir sorun olması, sosyal koruma sistemlerinin yetersizliği, işsizlik ve istihdama kabul için yasal olarak belirlenen asgari yaşın altındaki tüm çocukların okula gitmelerinin sağlanamamasıdır.
Çocuk işçiliğinin yaygın olduğu dikkat çekici ülkeler arasında Türkiye de yer almaktadır. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de 6 ile 14 yaşlar arasında yaklaşık 300 bin, 6 ile 17 yaşlar dikkate alındığında ise yaklaşık 1 milyon çocuk çalışmaktadır.
Çocuk işçiliğini engellenmenin, geriletmenin ve ortadan kaldırmanın öncelikli şartı, yoksullukla, işsizlikle ve kayıt dışı çalışma ile etkili biçimde mücadele etmek, eğitim sistemini parasız ve tüm çocuklar için ulaşılabilir kılmaktır. Tüm halkın yaşama ve çalışma koşullarını yükseltmeksizin çocuk işçiliğini tek başına engellemek ve yok etmek olanaksızdır.
Türkiye, çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılması konusunda altına imza attığı uluslarası sözleşmelere uygun davranarak, lokal ve sınırlı sosyal projelerle yetinmeksizin, kavrayıcı, kapsamlı ve genel önlemleri hızla aşama geçiren etkili adımlar atmalıdır; çocuklarına sahip çıkmayan bir ülkenin geleceği olmayacağını bilerek…
Tez-Koop-İş Sendikası
Genel Yönetim Kurulu