gençemek sayı 2

Bu Sayıda…

Merhaba

gençemek’in 2. sayısı elinizde. Gemi yol alıyor yavaş yavaş. 19 Mayıs günü gerçekleşen tanıtım etkinliği ile limandan demir almış, yelkenlerimizi emeğin rüzgarı ile şişirerek açık denizlere doğru gidiyoruz. Genç emekçilere yönelik bir yayın olarak türünün ilk örneği olmanın zorluğunu da, heyecanını da yaşayarak alacağız bu yolu. Elbette okurların katkısıyla ve sendikamız Tez-Koop-İş’in enerjisiyle. Her yayın gibi gençemek için de okurların yapacağı geri bildirimler çok hayati. Size binbir emek ve kolektif bir çabayla ulaşan bu yayının sayfalarında gördükleriniz ve tabii göremediklerinizle ilgili eleştirileriniz, uyarılarınız, önerileriniz ve getireceğiniz talepler geliştirici olacaktır. Bunu samimiyetle istiyoruz. Nitekim tanıtım etkinliğimize katılan üye ve dostlarımızın kısa söyleşilerde dile getirdikleri beklentiler, öneriler ve dergiye katkı sunma istekleri bizim için memnuniyet verici oldu.

Bu sayımızda yine genç emekçilerin hem çalışma yaşamı deneyimlerine hem de kültürel, sanatsal, bilimsel, sportif vb. ilgilerine seslenen sayfalar hazırladık. Dergi sayfalarını öncelikle çalışma yaşamının en zor deneyimlerinden birisi olan sendikal örgütlenme çabasını sürdüren gençlere açmak temel ilkelerimizden biri. H&M işyerinde örgütlenme çabası içinde olan arkadaşlarımızla yaptığımız söyleşi bu çerçevede tam da. Öte yandan genç emekçilerin koşullarını, dünyalarını ve ihtiyaçlarını tanımaya, anlamaya yönelik bilimsel araştırmalar bizim için büyük önem taşıyor. Üç değerli hocamızın AVM işçileriyle ilgili yaptıkları derinlikli araştırmayı onlarla konuşmak bizi çok mutlu etti. Küresel bir mağaza zincirinin karanlıkta kalan yüzünü bize gösteren H&M işçisi arkadaşlarımızın, Antalya söyleşilerimizde yer alan market çalışanı üyelerimizin anlattıkları ile kitap üzerine yapılan söyleşiyi birlikte okumak hizmet işkolunun giderek öne çıkan mekanı olan AVM’lerdeki emeğin deneyimini anlamak için değerli bir perspektif sunacaktır.

Lüks vitrinlerin, rengarenk rafların ardındaki emeğin gerçeğini kavramak isteyen bizler için işçi sağlığı başlı başına ele alınması gereken bir alan. Bu sayımızda kasiyerlerin karşılaştığı kimyasal risklerine dikkat çeken değerlendirme ve işçi sağlığı alanında giderek örnek bir örgütlenme deneyimine dönüşen işçi sağlığı meclisleri hakkındaki yazı bu alana dair bütünlüklü bir bakışın ve mücadelenin gerekliliğine dikkat çekiyor.

Bu sayıda Antalya şubemiz ağırlıkla yer aldı. Hem bir yuvarlak masa kuruverdik, uzun bir söyleşiye daldık oradaki sendika aktivistleriyle hem de işyerlerini gezip onların gerçeğini anlamaya çalıştık. Antalya şubemize gösterdiği konukseverlik için de teşekkür ediyoruz
gençemek olarak. Güzel bir tesadüf eseri Antalya’daki gözlemevinde gerçekleşen uzay gözlem şenliğini de izleyip haber yaptık bu sayımızda. Bilimin bu şenlikli hali çok yakıştı sayfalarımıza. Şubelerimizi gezmeye devam etmek; memleketin dört bir yanında, çok farklı mekanlarda, çok farklı işleri yapan, farklı tecrübeler yaşayan Tez-Koop-İş’in genç üyelerini tanımak, tanıtmak istiyoruz önümüzdeki sayılarda da.

Dünyanın ve memleketin demokrasiden uzaklaştığı, derinleşen krizlerin emekçileri yoksulluk ve ağır çalışma koşullarına sürüklediği bir dönemde gençemek direnişin, dayanışmanın ve arayışın yayını olmaya çalışıyor; sanatın, bilimin, kültürün, sporun insanileştirici gücünü, barışçılığını, umut vericiliğini de ihmal etmeden…

Dayanışmayla…





İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
×
Asgari Ücret