Tez-Koop-İş Kadın Sayı 1

Bu Sayıda…

Merhaba,

Bu yıl kadınların birlik, mücadele, dayanışma günü 8 Mart’ta sendikamız, başta sendikamızın kadın üyeleri olmak üzere evde, işte, emeği görünmez kılınan tüm kadınlara bir dergi armağan ediyor. Dergimizin Tez-Koop-İş üyesi kadınların yaşam deneyimini ve direniş pratiklerini görünür hale getirirken bu deneyimlerin ortaklaştırılmasında da önemli rol oynayacağını düşünüyoruz.

Bizi ve sanırız tüm kadınları heyecanlandıracak bu ilk sayımızda neler var? Genel Başkanımız Haydar Özdemiroğlu, kendisi ile yaptığımız söyleşide, dergimizin bir fikirden eyleme dönüş sürecini, hedef kitlesini, amacını anlatıyor.

Gündemimiz elbette 8 Mart… Tarih onun hakkında belge ve bilgilerimiz arttıkça daha doğru hale geliyor. Aynı şey 8 Mart’ın tarihçesi için de geçerli. Derlediğimiz veriler ışığında bu güne ilişkin kısa bir tarihçe oluşturduk.

Dergimiz çıkarken kadın emeği alanında mücadele veren sendikacı, akademisyen, gazeteci kadın arkadaşlarımızdan düşüncelerini aldık… İyi dileklerini, beklentilerini iletip dayanışma önerilerini dile getirdiler. Teşekkür ediyoruz.

Tez-Koop-İş Kadın Dergisi içinde hocalarımızın yazdığı sabit köşeler olacak. Emeğimiz, Tarihimiz, Sağlığımız bu köşelerden.

Dergimiz ayrıca sendikamızın örgütlü olduğu Migros ve CarrefourSA temsilcisi kadın arkadaşlarımızın iş ve ev içi deneyimlerini, söyleşiler aracılığıyla gündemimize giriyor…

Teori bölümünde ise yine TÜBİTAK’ta çalışan üyemiz Zuhal Esra Bilir ile AVM’lerde kadın emeği üzerine yaptığı araştırma hakkında bir söyleşimiz var. Böylece dergimizde başından beri amaçladığımız bir buluşma gerçekleşiyor: Sendikanın örgütlü olduğu işyerlerindeki farklı kadın emeği biçimleri dergimizde bir araya geliyor.

Üniversitelerde çalışan kadınların deneyimlerini anlatan bir başka arkadaşımız daha var bu sayıda…

Dergide erkeklerin erkeklik rollerini sorguladıkları bir köşe de var. Orhan İlhan, ikiz kız babası olarak deneyimlerini anlattı bu sayımızda.

Füsun Çiçekoğlu bize özelleştirmelerle elimizden alınan bir değeri, Sümerbank’ı anlatıyor. Özelleştirmelerle sadece fabrikalar değil, aynı zamanda bir kültür, bir tarih elimizden alındı. Kaybettiklerimizi bu yazıyla hatırlayacağız.

Yemek köşemizi Mustafa Özgen hazırladı. Erkek üyelerimiz, onun tarifleriyle eşlerine ve çocuklarına güzel sofralar hazırlayacaklar. En azından umudumuz bu yönde.

İlginç ve daha çok erkek meslekleri sayılan bazı alanlarda çalışan kadınları gündeme getiren baş ka bir köşemiz daha olacak dergide. Bu sayıda Migros’ta çalışan kasap kadın arkadaşlarımız konuğumuz oldu.

Edebiyat, sinema, kitap, resim gibi kültür sanat köşelerimiz de olacak hep. Mizah sayfalarımızın önemli bir boşluğu dolduracağı kanısındayız…

Bu dergi kolektif bir kadın çalışması olarak karşınıza çıkıyor. Sendikamızda görev yapan kadın arkadaşlarımızın emeğini her çevirdiğiniz sayfada göreceksiniz. Hem bilgi edineceğiniz hem keyifle okuyacağınız, asık suratlı olmayan bir dergi hazırlamaya çalıştık sizlere… Umarım hoşunuza gider. Yeni sayılarda buluşmak ümidiyle…

 

Bu Sayıda…


Başkandan

Genel Başkanımız Haydar Özdemiroğlu: “Dergi ile yeni ve farklı bir yol açıyoruz

Gündem

8 Mart’ta güvenceli bir iş özgür bir yaşam istiyoruz

Kreş yardımı atmosfere karışmasın

Dünya Sendikalarından

Söyleşi

Çalışarak ayakta duruyoruz

İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Nejla Önder: “Hayatımı başkalarının eline terk etmem”

CarrefourSA’da işyeri temsilcisi kadınlar: Her anlamda eşit olmak istiyoruz

Hasta ve Hasta Yakınları Derneği (HAYAD) Onursal Başkanı Leyla Ezgi: “Kader diye boyun eğmeyin”

Emeğimiz

Kampüs Emekçileri: Filtre Kahveli Cânım Fakülte

Esnek ve güvencesiz çalışma

Tekstil: Evlendikten sonra işi bırakıyorlar

Meslekten Kadınlar

Rüyamda sabaha kadar kuzu kol gördüm

Kalfa sertifikalı bir kasap

Haklarımız

Doğum yaptım haklarım var

Dosya: Taşeron

696 Sayılı KHK ile yapılan Taşeron Düzenlemesi / Ne umduk, ne bulduk

Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi / Sendikayla gücümüzü keşfettik

Teori

Kadınların politik özne haline gelmeleri gerekli

Toplumsal cinsiyet ya da kadın yapılmanın hikayesi

Tarihimiz

Doğumdan kaynaklanan hakların tarihte evrimi

Sağlığımız

Anneannemin sağlığı benim çeyizim

Sanat ve Yaşam

Sergi: Hep Böyle Değildik Biz…

Spor: Kalbi futbol ile atan bir kadın: Lale Orta

Edebiyat: Fosforlu Bir Yazar

Lezzetin Göçmen Kuşu: GastroTire Mutfak Atölyesi

Sinema: “Sultan”

Huzura Yolculuk ya da Mandala

Babalar ve Kızları: Öğretmenim, canım benim

Kitap: Adam Smith’in Yemeğini Pişiren Kadın

Mizah: asosyal devlet

Sizden Gelenler






İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
×
Asgari Ücret