Çığ Gibi Büyüyenler ve Pirinç Tanesi Gibi Küçülenler – Serpil Mirasedeoğlu
Yaklaşık sekiz yıldır Migros Mağazası’nda kasiyer olarak görev yapmaktayım. Saatlerce ayakta durup, yük taşıyıp, müşterilerin, yöneticilerimizin baskılarına maruz kaldıktan sonra o yorgunlukla evin yolunu tutuyorsunuz. Kasa çalışanı olduğum için hep güler yüzlü olmak ve daha çok ürün satmak zorundayım. Asgari ücrete yakın bir ücretle ev mi geçindiriyorsunuz, iş çıkışında bir arkadaşınız ile bir bardak çay mı içiyorsunuz, yoksa bir gün sosyal faaliyette mi bulunuyorsunuz, müdürleriniz sizi denetliyor mu ne olacak? Gülümseyin ve daha çok satış yapın!
Saat 22:00’ı geçtikten sonra alkol almak isteyen müşterilerin baskısı olabildiği gibi size köle gibi davranan müşteriler de çıkabilir. Olsun, siz yine gülümseyin! Çünkü işiniz bunu gerektiriyor.
Üstelik bu saydıklarım sendikalı bir işyerinde yaşanıyor. Sendikamız Tez-Koop-İş kadın işçilerin ve tüm işçilerin her türlü sorununa eğilen, hallederiz deyip üzerinden atlamayan, koltuk kapma yarışında olmayan bir sendika olmasına rağmen bunlar yapılıyor. Örneğin diğer sendikalar kadın işçileri 8 Mart dünya kadınlar gününde hatırlarken, bizim sendikamız alışıla gelmişin dışına çıkıp kadının iş hayatında karşılaşmış olduğu sorunlar ve çözüm önerilerini her ay kadın meclisi toplantısı yaparak çözümlediği halde!
Kadın işçi olmak zor; fakat markette kadın işçi olarak çalışmak, daha zor. Daha önce diğer mağazalarda çalışan ve aramıza katılan arkadaşlarımızın sendikasız işyerlerinde yaşadıkları zorlukları dinliyoruz. 8,5 saat çalışma, mesainin ne olduğunu bizlerden öğreniyorlar. Aramıza katıldıktan sonra gözlerini dünyaya yeniden açmış gibi oluyorlar. “Ya sendika demek insanın almış olduğu oksijen oranının artması demekmiş” diyorlar.
Her geçen gün bünyesine yeni marketler alan kurumlar büyürken, biz işçilerin yaşamı pirinç tanesi gibi küçülüyor. Bu çalışma ve yaşam koşulları ne zamana kadar sürecek? Makro Market işçilerinin yaşadıkları, Real işçilerinin yaşadıkarı bizlere ders olmadı mı? Birleşirsek, biz de çığ gibi büyürsek, işveren karşısında daha güçlü olmaz mıyız?