Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü Koordinasyon Toplantısına Katıldık ve Sanat ve Kültür Emekçilerinin Sorunlarını İfade Ettik
Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nün 5 Ağustos 2024’te gerçekleştirdiği Koordinasyon Kurulu toplantısına Tez-Koop-İş olarak katıldık. Toplantının mottosu “Duy Beni!” olarak belirlenmişti. Genel Müdür Tamer Karadağlı’nın açılış konuşması ile başlayan toplantı emek ve meslek örgütleri, sivil toplum örgütleri ve Genel Müdürlüğe bağlı tiyatro müdürlükleri, sanat kurumları temsilcilerinin konuşmaları ile gün boyunca devam etti.
Koordinasyon Kurulu toplantısına Tez-Koop-İş’i temsilen Prof. Dr. Nejla Kurul katıldı ve Kurul konuşmasına Tez-Koop-İş’in sendika olarak sanata, sanatçılara ve sanat emekçilerine verdiği değere ilişkin bir girişle başladı. Çok çeşitli işlevleri yerine getiren sanat emekçilerinin varlığının önemi ve sorunlarının vurgulandığı konuşmada sanatın toplumsal duyarlığı geliştirmede, karşılıklı anlayışı ve ortak duyguyu, duygudaşlığı geliştirmede önemine değinildi. Sanatçıların, kültür ve sanat emekçilerinin insan onuruna yaraşır bir yaşam sürdürmeleri için başta enflasyon karşısında mum gibi eriyen ücretlerinin ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi gereği üzerinde duruldu. Çalışma sürecinin adeta 24 saate yayıldığı Devlet Tiyatrolarında emekçilerinin kendilerine ait zamanlarının kalmadığı ifade edildi. Personel gereksinmesinin çok yüksek olduğu devlet tiyatrolarına Merkezi Yönetim Bütçesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesi içinde daha yüksek payın ayrılması için yaklaşan bütçe döneminde sendikaların ortak mücadelesinin önemi ve değeri vurgulandı.
Devlet Tiyatroları izleyici sayısının 2 milyon 250 civarında olduğu ve geçmiş yıllara göre bir artışın olduğu bilgisi üzerine, izleyici artışının sevindirici olmakla birlikte yaklaşık 20 milyon okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisinin ve 7 milyonu aşan üniversite öğrencisinin çok yönlü bir sanat olan tiyatroya gidemediği ileri sürüldü. “Sanat güçtür ve sanat etiktir” şiarından hareketle sanatın güçlendirici ve sorgulatıcı rolünden dolayı sanata ilginin sendikalarda emek mücadelesini büyüteceği ve örgütlü bir toplum olma yolunda etkili bir süreç olduğu savunuldu. Özel sektörde sendikalı işçi oranının hala yüzde 15’ler civarında olmasının, başta okullar ve üniversiteler olmak üzere sanattan ve kültür üretimi ve tüketiminden hızla uzaklaşan bir anlayışla ilişkisi vurgulandı. Ayrıştırılan ve kutuplaştırılan toplumumuzda yan yana gelişin, karşılaşmaların, buluşmaların ve dayanışmanın önemi ile ortak mücadele çağrısı yapıldı.