Tez-Koop-İş Kadın Sayı 6

Dünyadaki İlk Kadın Sendika Başkanı: Paula Thiede – Merve Demirkıran

Paula Thiede 14 yaşında matbaada yardımcı işçi olarak çalışmaya başladı. O yıllarda bir matbaada çalışma konusunda şunlar söyleniyordu: “16 yaşında bir kız makinede çalışmaya başlar ve altı yıl buna dayanırsa genellikle hasta olur.”. Ayrıca ücretler düşük ve çalışma süresi 12 saatten fazlaydı. 

Artan sömürü ve zorlu çalışma koşullarına karşı Ekim 1891’den itibaren matbaacılar, 9 saatlik iş günü için bir mücadele başlattılar. 14 Kasım’da 12 bin matbaacının katıldığı büyük bir grev başladı. Fakat Alman Devleti, sendikanın yardım fonlarını ele geçirdi ve böylece Ocak 1892’de grev başarısızlıkla sonuçlandı. Paula Thiede, mücadeleyle bu süreçte tanıştı. Sadece 22 yaşındaydı. 1896’da bir büyük grev daha örgütlendi. Kadınlar bu kez kazandılar: Haftalık ücretler 1,5-3 Mark arttı ve 9 saatlik iş günü uygulamaya sokuldu. 

Bu gelişmelerden sonra, 1898’de Alman Kitap Basımı İşçileri Derneği kuruldu ve Paula Thiede, dünyanın ilk kadın başkanı oldu! Ancak zorlu sendika/dernek çalışmaları Paula’nın matbaa işçisi olarak kazandığından çok daha azını kazanmasına neden oluyordu ve kızı Emma’ya bakmak için paraya ihtiyacı vardı. Ekim 1900’de Paula Thiede, aile gelirine katkıda bulunmak için başkanlıktan vazgeçmek zorunda kaldı. Ancak sonunda Paula Thiede sendikaya geri döndü; çünkü O’nun ayrılışı üye sayısında durgunluk ve bazı şubelerin dağılmasına neden olmuştu. 1906 yılında işçiler bir kazanım daha elde ettiler: Artık genel çalışma koşulları, çalışma süreleri ve ücretlendirme ulusal düzeyde belirlenecekti. 

Paula Thiede sınıf mücadelesinde olduğu kadar, kadın hakları mücadelesinde de aktif rol aldı. Stuttgart (1907) ve Kopenhag’daki (1910) uluslararası sosyalist kadın konferanslarında yer aldı. Kopenhag’da, Alman delegasyonunun (Paula Thiede, Clara Zetkin ve diğerleri ile birlikte), 8 Mart’ın uluslararası kadınlar günü kabul edilmesi ve kadınlara seçme ve seçilme hakkı talepleri kabul edildi. 

Sadece 49 yıllık hayatına onca mücadele sığdırmış Paula Thiede, işçi sınıfı hareketiyle bütünleşmiş cesur bir sendikacıydı. Ölümü dostları ve yol arkadaşları tarafından büyük üzüntü ile karşılandı. 8 Mart 1919’da Paula Thiede Almanya’da Sosyalistler Mezarlığı’nda toprağa verildi. Dünyanın ilk kadın sendika başkanı bu yürekli kadın mücadelemizde yaşıyor! 

Kaynak- Yeni Hayat Gazetesi 




İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu