Endüstri İlişkileri ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Programına Katıldık
Tez-Koop-İş Kadın Dergisi ekibinden kadınlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türk-İş, Hak-İş ve TİSK tarafından 22 Ağustos 2024 tarihinde düzenlenen “Yeni Nesil Sendikacılıkta Kadın Liderlik” Programı bağlamında “Endüstri İlişkileri ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitimi Programına katıldı.
Programda bireysel iş hukuku ve toplu iş hukuku çerçevesi içinde, emekçilerin karşı karşıya kalabileceği iş sözleşmelerinin feshi durumunda ne tür bildirim sürelerinin olduğu, geçersiz nedenlerle yapılan fesih bildirimine itiraz ve sonuçları hakkında bilgilenme yapıldı. Sendika üyelerinin, sendika işyeri temsilcileri ve sendika yöneticilerinin güvencesi hakkında iş hukukunda, özellikle 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununda yer alan maddeler, (Madde 23, 24, 25) hakkında sunumlar yapıldı ve Yargıtay kararları paylaşıldı. Eğitim programında, işçi sağlığı ve iş güvenliği, ILO ve uluslararası sözleşmeler de işlenen konular arasında yer aldı.
Eğitim programının önemli bir kısmını “Kadınların İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku” oluşturdu. Bu sunum içinde 4857 sayılı İş Kanunu’nda işverenlerin kadınlara eşit davranma borcu, doğum izni, süt izni, doğumdan sonra yarım ve kısmi çalışma, kadınların gece çalıştırılmasına ilişkin düzenlemeler yer aldı. Bu düzenlemelere göre, işverenlerin, işe alımda erkekler lehine ilan veremeyecekleri, eşit işe eşit ücret ödenerek kadınların insan onuruna yakışır bir biçimde çalıştırılması gerektiği, kadın istihdamını teşvik için gerek merkezi yönetimin, gerekse yerel yönetimlerin ve işyerlerinin kreş açmalarının sağlanması, doğum yapan kadın işçilerin günde en az 1,5 saat süt izni kullanmaları, süt izni esnasında kadınların karşılaşabileceği kazaların iş kazası olarak değerlendirilmesi gibi haklar istihdamdaki kadınların önemli kazanımları olarak belirtildi.
Yapılan sunumlarda ve katılımcıların tartışmalarında, emekçilerin ve kadınların kazanımlarının daha da geliştirilmesi için sendikalara üye olmanın önemi ifade edildi ve toplu iş sözleşmelerinde süt izni sürelerinin artırılması, babaları da dahil ederek ebeveynlik izninin talep edilmesi, doğum öncesi ve sonrası izin sürelerinin artırılması gibi yeni taleplerin yer alması için mücadele edilmesinin önemi belirtildi.