Eğitim-AraştırmaHaberlerManşet Haberler

Gençemek Dergimizin 17. Sayısı Yayımlandı

Ekonomik krizin derinleştiği ve çalışma yaşamının ağır çalışma koşulları ile gittikçe katlanılmaz hale geldiği bu dönemde, emekçi kitlelere biraz nefes aldıracak ve onların mücadelesine katkı sağlamayı amaç edinen Gençemek Dergisi 17. Sayısı ile yine karşınızda.

Dergimizin bu sayısı özellikle örgütlü toplumun önemine vurgu yapıyor. Örgütlü toplum meselesini farklı bağlamlarda işleyen yazarlarla birlikte, ulusal ve uluslararası örgütlü emek haberleri ile işledik. Diğer yandan kültür sanat bölümünde müzik, şiir, edebiyat, tiyatro vb. konuları meraklılarını bekliyor.

Dergimize ulaşmak için TIKLAYIN

Dergi editörümüzden not;

“gençemek okuyucuları!

2024 yılı ekonomik krizin gittikçe derinleştiği, işsizliğin ve yoksulluğun gittikçe arttığı bir yıl olarak yoluna devam ediyor. 2024 yılı sonunun bizlere pek hayırlı bir şeyler vaat etmediği görülüyor. Kısaca emeği ile geçinenler başta olmak üzere Türkiye’deki tüm halk,  enflasyon canavarı ve onu yaratan siyasi iktidarın emek düşmanı politikaları ile mücadeleye devam ediyor ve devam edecek görünüyor. Kemer sıkma ve tasarruf politikaları işçi, memur, esnaf,  köylü, çiftçi, emekli ayrımı yapmadan orta ve alt gelir gruplarındaki tüm kesimleri derinden sarsıyor.

Ülkede kötü yönetilen ekonomi-politik kitleleri de harekete geçiriyor.  Yoksulluk ve açlığa mahkum edilmeye çalışılan tüm kesimler ülkenin birçok yerinde alanlarda ve işyerlerinde sesini yükseltiyor, mücadeleye, direnişe çağırıyor.  Sermayenin, siyasi iktidarların halk kitlelerine saldırıları sadece ülkemizde yaşanmıyor elbette; dünyanın birçok ülkesinde alanlar haklarını savunanların mücadele haykırışları ile inliyor. Bu amaçla dergimizin bu sayısında hem memleket hem de dünyadan emek haberlerini yine kısıtlı örnekle de olsa sizlere ulaştırıyoruz. 

Ayrıca bu sayımızda sizleri farklı konu ve yazarlarla buluşturuyoruz. Örgütlü toplum bağlamına değinen iki farklı yazımız var. Elbette örgütlü toplumun en büyük silahı eylem ve direniştir. Öğretmen sendikalarının ortaklaştığı TBMM önü eylemini bir söyleşi ile sizlere ulaştırıyoruz.

Örgütlü toplumda en önemli konulardan birisi kuşkusuz haklarımızı bilmek ve ona göre mücadele etmek. Hukuk, hak arama mücadelelerinin en önemli araçlarından birisi elbette. İşveren ve işveren vekillerinin sendikal hakları kullanmayı engellemeleri suçtur!

Teknolojik dönüşümün hızı ve etkileri dizginlenemez bir boyuta ulaşıyor; en azından egemen teknolojiyi üretemeyen bizim gibi ülke vatandaşları için. Deepfake, teknolojinin kötü kullanımına dair en çok tartışılan konularının başında geliyor. Bu konuda sürpriz bir yazarımız var.

Uluslararası sendikal hareketlerle ilgili olarak, bu sayımızda kısada olsa Fransa’yı ve CGT sendikasının gündem ve eylemlerini ele aldık. Bu amaçla da CGT Bölge Temsilcisi bir sendikacı ile söyleşi yaptık: Fransa’da bizden bir yüz.

“Gölge etme başka ihsan istemem!” çok duyduğumuz, bilindik bir ifade. Peki, bunu ilk kim niye ve kime söylemiş. Haydi, gelin biraz felsefe yapalım.

Bu sayıda sevgili Ayçe L. Abana yine bizi yalnız bırakmadı, ta dünyanın bir ucundan sizlere ulaştırılmak üzere bir yazı kaleme aldı. Elbette şiir, müzik vb. kültür ve sanat yazılarımız yine dergideki yerini aldı. Spor konumuz ise bir hayal kırıklığı yaratan – en azından benim için- 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası.

Sizlerden, yani genç kalemlerden  gelen yazılarla, gençemek dergimiz daha nitelikli oluyor.  Her konuda yazılarınızı, resimlerinizi vb. eserlerinizi / ürünlerinizi bize göndermekten lütfen çekinmeyin.

Gezi kısmında ise Şanlıurfa’yı bir gezdirelim istedik. Umarız okurken gezmiş kadar olursunuz.

Meraklıları için SUDOKU bulmacamız derginin sonunda çözülmeyi bekliyor. Bakalım bu sayıda ödüllü bulmacayı kimler doğru çözecek?

Bir sonraki sayıda görüşmek dileğiyle!”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu