Merhabalar…
Tez-Koop-İş Kadın Dergisi 12. sayısını sıcaklıkların aşırı yükseldiği Temmuz ayında okurlarımızla buluşturuyoruz. Geride bıraktığımız dönemde pandemi ve tam kapanma gibi uygulamalar sebebiyle zorunlu mal ve hizmet üretimi dışında sektörlerde bazı çalışanlar uzaktan çalışma biçimine geçti. Uzaktan çalışmayı yeni deneyimleyen bir toplum olarak bu çalışma şeklinin ne kadar süreceği, kalıcı mı olacağı ve doğuracağı sonuçlar akıllarda oldukça soru işareti oluşturdu. Doç. Dr. Betül Urhan, Prof. Dr. Saniye Dedeoğlu, Özge Berber Agtaş, Dr. Ayşe Emel Akalın ve Av. Diren Göymen bu konudaki araştırmalarını bizimle paylaştı. Diyetisyen Pınar Mutlu’da beslenme düzenimizin bozulduğu bu süreçte sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.
Diğer bir yandan bildiğiniz üzere, ülkemizin yaklaşık 200 noktasında çıkan orman yangınları, Karadeniz Bölgesi ve Van’da yaşanan sel felaketi iklim krizinin boyutlarını gözler önüne seriyor. Doğa felaketleri ile mücadele eden halk ve sivil toplum örgütleri çaresizce yardım bekliyor. Sendikamız düzenlediği çalıştay ve faaliyetleri ile iklim krizine dikkat çekiyor ve yetkililer uyarmaya devam ediyor. Bu sayımızda da Buse Naval, Bilinçli Tüketicilik ve İleri Dönüşüm konusunda bizi bilgilendiriyor.
İklim krizi boyutlarını arttırırken yaşanan ekonomik kriz ve adalet arayışımızda yükseklere tırmanıyor. Öğr. Gör. Dr. Ayten Semerci’de Titanik: Tanıdık bir gemi hikâyesi / Boğulmak sınıfsal mıdır? denemesi ile ‘aynı gemideyiz’ sözüne bir açıklık getiriyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla ilk imzacısı olduğumuz İstanbul Sözleşmesi’nden 1 Temmuz’da çekilmiş olduk. Ancak bu kararı ne kadın örgütlerinin ne de biz sendikaların tanıması mümkün değil. Kadın cinayetleri politiktir. Her gün en az bir kadın cinayetinin olması şiddete karşı koruyan yasa ve politikalara karşı çıkılması, tecavüzcü ve katillere ağır yaptırımların uygulanmamasının sonucudur. İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz ve tekrar söylüyoruz; İstanbul Sözleşmesi Yaşatır!
Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek çocuğun cinsel istismarı, kasten öldürme gibi katalog suçlardan bir kişinin tutuklanabilmesi, kuvvetli suç şüphesinin somut delillere dayanmasına bağlı hale getirilerek yasalaştı. Bu şekilde tutuksuz yargılamalar devam edecek, çocukların ve kadınların yaşam hakkı tehlikede olacaktır. Sanıklar tahliye edilebiliyorsa bunun suçluları istismar davalarında “somut delil yetersizliği” ile beraatlerin temelini oluşturmaya çalışanlar, istismarı evlilikle aklamaya çalışanlardır. Bu sayımızda Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği(CEİD)’in Çocuk Yaşta, Erken ve Zorla Evliliklerde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Raporunu size tanıtıyor, Masallar ve Toplumsal Cinsiyet yazılarını sizinle buluşturuyoruz.
Kadın emeği sayfaları sizleri bekliyor! Kadın Kooperatifleri sayfalarımızda bu sayıda enginarın kalbi Urla’dan S.S. Urla Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ne yer veriyoruz. Ayrıca çağrı merkezi çalışanı kadın üyemizde uzaktan çalışma deneyimini bizimle paylaşıyor ve diyor ki “Çocuklarımın kahkahalarına eşlik etmek istiyorum.”
Hazır hava sıcaklıkları yükselmişken üyelerimizle sohbete Güneydoğu’ya gidiyoruz ve Gaziantep Şubemize bağlı kamuda çalışan kadın üyelerimiz bizleri karşılıyor. Biraz Pandemiden biraz uzaktan çalışmadan biraz da ev içi emekten sohbet ediyoruz. Geleceğe dair beklenti ve umutlarımızı dile getiriyoruz.
Psikoloji, Spor, Felsefe, Lezzetin Göçmen Kuşu, Mandala ve Mizah sayfaları da siz sevgili okurlarımızı sabırsızlıkla bekliyor.
Dayanışmayla kalın.