Tez-Koop-İş gençemek sayı 13

Sevgili arkadaşlar…

2022 yılının yarısını geride bıraktığımız bu günlerde ne Covid-19 Pandemisinden (bir de küresel boyutta ‘Maymun Çiçeği’ hastalığı ortaya çıktı), ne de ekonomik krizden kurtulabildik. Pandemi de ekonomik kriz de emekçi kitlelerin üzerindeki yaşam yükünü iyice ağırlaştırıyor. Bu ağır yükün altında ezilmek istemeyen emekçi kitleler ülkenin ve dünyanın birçok yerinde eylemlerle, direnişlerle seslerini duyurmaya, mücadelelerini yükseltmeye devam ediyor.

Diğer yandan bu yılın şubat ayında patlak veren Ukrayna-Rusya savaşı, basın eskisi kadar yoğun bir şekilde yer vermese de tüm hızıyla devam ediyor. Gençemek bu nedenle bu sayıda dosya konusu olarak ‘Savaş’ı seçti. Savaşın topluma ve çevreye etkilerini ortaya koyan yazılarla birlikte, bir de savaş alanlarının en önde tanıkları arasında yer alan bir savaş muhabiri ile söyleşi gerçekleştirdik.

gençemek sizler için memleket ve dünya işçi hareketlerinden bazı haberler derlerken, Türkiye’den Pilenpak Ambalaj işçilerinin sendikal örgütlenme eylemlerini, İsveç’ten de ZARA mağazalarında esnek çalışma modeli üzerinden çalışanların haklarına yapılan saldırıları ve bu saldırılara karşı İsveç-Handels Sendikası ile birlikte yürütülen mücadeleyi aktaran yazılara yer verdi.

gençemek’in bir diğer söyleşi konuğu Tez-Koop-İş Sendikası İzmir 1 No’lu Şube başkanı ve üyeleri: Hem keyifli hem de güncel çalışma yaşamının kasvetli sorunlarını içeren bir söyleşi gerçekleştirdik.

Küresel kapitalizmin klasik işleyişini derinden sarsan Amazon, sadece kapitalistler arası bir mücadelenin tarafı değil, aynı zamanda uluslararası düzeyde de vergi kaybına yol açan, ABD dışındaki ülkelerin önlem alınması gereken bir oluşum diye nitelendirdikleri bir yapı. Bu sayıda Amazon örgütlenmesi üzerinden bir analiz de sizleri bekliyor.

İşçi sağlığı ve güvenliğinde ise çalışma yaşamı başta olmak üzere toplumun her alanındaki risk grupları içerisinde yer alan göçmen işçiler konu ediliyor. Özellikle ucuz ve kayıtdışı emek gücü deposu olarak görülen göçmenlerin yaşadığı sıkıntılar “Dil” üzerinden anlatılıyor.

Bu sayımızda da elbette teknoloji, spor, kültür ve sanat konularında sizler için bir şeyler hazırladık. Tarkan’ın “Geççek” şarkısı ve Beatles eşliğinde, günümüz medya ve devlet ilişkilerini gözler önüne seren TV dizisi eleştirisi sizleri bekliyor.

Sevgili gençler, sizlerden gelecek her türden katkı (yazı, şiir, resim, karikatür vb.) ile gençemek daha da değerlenecek ve büyüyecektir. Katkılarınızı bekliyoruz.

İyi okumalar…




Başa dön tuşu
×
Asgari Ücret