Soma Katliamını Unutmadık, Unutturmayacağız!
3 Mayıs 2014 tarihinde 301 Madencinin iş cinayeti sonucu Soma’da yaşamlarını yitirmesi, ülke tarihimize damga vuran “kirli leke”lerden biri olarak geçti.
Resmi rakamlara göre yılda yaklaşık 2000-2500 işçinin işe ve mesleğe bağlı olarak yaşamlarını yitirdiği ülkemizde, iş sağlığı ve güvenliği önlemleri yeterli olmaktan uzaktır. Bunun ne yazık ki “basit” ve “değişken” nedenleri değil, yapısal nedenleri ve sonuçları bulunmaktadır.
Türkiye’de işe bağlı yaralanmaların sayısı milyonları buluyor; meslek hastalığından ölüm ve yaralanma sayıları tam olarak bilinmiyor; iş cinayetlerinde yaşamlarını yitirenler için açılan davalarda kanıtlar karartılıyor, tanıklar “susturuluyor” ve yıllarca süren davalar kanıtsız-tanıksız-sanıksız bırakılarak sonuçlandırılmıyor; iş güvenliğine ilişkin kamu denetim örgütlenmesinin yeniden yapılanması ve yeterliliği sorgulanmıyor; Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’nun iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin sözleşmelerinin çok önemli bölümü kabul edilmiyor; toplu iş sözleşmelerinde iş sağlığına ilişkin hükümler uygulanmıyor; sağlık ve güvenlik kuralları “teknik” bir sorun ve “maliyet yükü” olarak değerlendiriliyor. Bu sorunlar yalnızca genel risk ve tehlikelerin yüzeye çıkan görünümleridir. Kökler çok daha güçlüdür ve derindedir.
Bu böyle gitmez, gidemez.
Yeni bir Soma’nın hangi sektörde, hangi kentte gerçekleşeceğini bu kadar denetimsiz ve kuralsız ortamda kestirebilmek olanaksızdır. Bunun için tüm yurttaşların ve demokratik örgütlerin ve özellikle de sendikaların duyarlılıklarını yitirmemeleri, olumsuzlukları, riskleri ve tehlikeleri gündemde tutmaları gerekiyor.
4 yıl önce gerçekleşen Soma katliamının acısı ne Soma’da, ne de emek ve alınterine değer veren tüm insanlarımız açısından asla soğumadı, soğumayacak, soğutulamayacak…
Soma’da yaşamlarını yitiren 301 madenciyi saygı ve sevgi ile anıyoruz.
Onları asla unutmadık, unutturmayacağız.
Tez-Koop-İş Sendikası
Genel Yönetim Kurul