Eğitim-AraştırmaManşet Haberler

Türkiye’de Katılımcı Demokrasinin Güçlendirilmesi: Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin İzlenmesi Projesi Faz Iıı Ortak Anlayış Toplantısına Katıldık

Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği’nin (CEİDizler) Avrupa Birliği finansmanı ile sürdürdüğü projenin Ortak Anlayış Toplantısı 11 Aralık’ta Ankara’da gerçekleştirildi. Toplantıya Sendikamızı temsilen Prof. Dr. Nejla Kurul ve Tuğçe Şenel katıldı.  Toplantının açılışını Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Gülay Toksöz ve Proje Direktörü Ülker Şener yaptı. Konuşmalarda, Adana, Ankara, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Mersin, Samsun ve Trabzon olmak üzere 11 ilde uygulanan projenin amacının, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için bilgi üretmek, bu bilgiyi yaygınlaştırmak ve savunuculuk faaliyetlerinde kullanılmasını desteklemek olduğu belirtildi. Proje kapsamında konunun uzmanları tarafından bilimsel ve teknik gereklere uygun olarak 5 yeni tematik alanda raporların hazırlandığı ifade edildi. Raporlarda her bir tematik alanda mevcut durumun ortaya konulduğu ve ilgili tematik alanı toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde izlemeyi sağlayacak göstergelerin geliştirildiği belirtildi.

Raporu hazırlanan tematik alanlar, “İklim Değişikliği, Kırsal Alan ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”, “Kamu Harcamaları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği,” “İşyerinde Şiddet, Taciz ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”, “Sanatta Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”, “Afet Yönetimi ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”dir. Her bir tematik alanda geliştirilen izleme göstergeleri beş ayrı sunumla katılımcılarla paylaşıldı. Her bir tematik alanla ilgili olarak uzmanların ortaya koyduğu normlar, standartlar ve göstergeler, katılımcılarla, kadın örgütleri ve ilgili sivil toplum kuruluşları ile öğleden sonra yapılan atölyelerde tartışıldı ve öneriler alındı.

Toplantıda Tez-Koop-İş Sendikası olarak “işyerinde şiddet, taciz ve toplumsal cinsiyet eşitliği” atölyesine katılarak katkı sağladık, diğer katılımcıların görüş ve önerileri hakkında birlikte düşündük ve tartıştık. Kadın akademisyenlerin, kadın örgütlerinin, kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmak üzere örgütlenen sivil toplum kuruluşlarının, sendikaların ve kamu kurumlarının temsilcilerinin karşılaştığı önemli bir etkinlik olan Ortak Anlayış Toplantısı, kadın dayanışmasının sevinci ve umudu ile dilek ve temennilerle sonuçlandı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu