Uni’nin 5. Dünya Kongresi Yapıldı: “Barış, Güvenlik, Özgürlük, Sosyal Hak”
Sendikamız Tez-Koop-İş’in üye olduğu küresel üst örgütümüz UNI Küresel Sendikal Birlik’in Dünya Kongresi 17-20 Haziran 2018 tarihleri arasında İngiltere’nin Liverpool kentinde yapıldı.
113 ülkeden 523 sendika ve 607 sendika delegesi ve 349 gözlemcinin katıldığı Kongreye, Sendikamızı temsilen Genel Başkan Haydar Özdemiroğlu, Genel Sekreter Hakan Bozkurt ve Sendika Danışmanı Dr. Emirali Karadoğan katıldı.
Kongrenin ilk gününde, konuşan İşçi Partisi Lideri (İngiltere) Jeremy Corbyn, dünyanın içinde bulunduğu küresel görünüm üzerine değerlendirmeler yaptı. Jeremy Corbyn, küresel iklim değişikliğinin, göçmen ve mültecilerin kötü durumunun, aşırı askeri harcamaların ve çok yüksek düzeylerdeki küresel eşitsizliklerin dünya için çok önemli 4 tehdit olduğunu belirterek uluslararası örgütlenme ve dayanışmanın önemini vurguladı.
Kongrede çalışmalar üzerinde konuşan UNI Genel Sekreteri Philip Jennings 20 milyon üyeye sahip UNI’nin güçlü olduğunu ve “Sosyal Avrupa” istediklerini dile getirdi. Dünya genelinde de farklı bölge ve ülkelerdeki hak ihlallerine değinen Jennings, özellikle Asya’da ekonomik anlamda bir güç kayması olduğunu belirtirken Güney Kore’deki hak ihlallerinin bir an önce durdurulması gerektiği söyledi. Afrika’da büyük bir değişimin yaşandığını dile getiren Jennings, Afrika’daki sendikaların gittikçe büyüdüklerini ifade etti. UNI Genel Sekreteri IMF politikalarına dikkat çekerek “Sosyal adalet istiyoruz. Öncelik insan olmalı. Sosyal adalet barış için önemli. Adalet yoksa barış da yok; barış yoksa adalet de yok; adalet yoksa sendika da yok; sendika yoksa adalet de yok. Nükleerden bağımsız bir dünya istiyoruz.” dedi.
Kongrede konuşan Genel Sekreter Yardımcısı Christy Hoffman, sendikal örgütlenme çalışmaları üzerine ayrıntılı bilgi verdi. Christy Hoffman, Küresel Çerçeve Sözleşmelerine değinerek Orange, G4S, DHL, Aeon, Zara, H&M firmalarındaki sendikal örgütlenme deneyimlerini değerlendirdi. UNI 5. Dünya Kongresinde çalışma yaşamının temel sorun alanları ortaya konularak çözüm yolları hakkında öneriler sunuldu. Çalışma yaşamının küresel anlamda ortaklaştığı sorun alanlarının öncelikleri “Küreselleşme”, “Dijitalleşme”, “İklim Değişikliği”, “Demografik Değişimler-Mülteciler” sorunları olarak belirlendi. Genel Kurulda yapılan konuşmalarda Dünyanın çeşitli bölgelerinde devam eden savaş ve çatışma durumlarına yönelik olarak barış ve uzlaşma çağrısı yapıldı.
Kongre’nin üçüncü gününde yapılan seçimler sonucunda UNI Küresel Sendikal Birlik’in yeni genel sekreterliğine Christy Hoffman, Genel Sekreter yardımcılığına da Alke Boessinger seçildiler.
Christy Hoffman yaptığı konuşmada her türlü aşırılık ve ırkçılıkla mücadeleyi etkin olarak sürdüreceklerini belirterek sendikal hak ve özgürlüklere küresel ölçekte yapılan saldırılara karşı çıkacaklarını vurguladı.
UNI 5. Dünya Kongresi’ne katılan Genel Başkan Haydar Özdemiroğlu ile Genel Sekreter Hakan Bozkurt sendikamızın yaşadığı örgütlenme sorunlarını UNI yöneticileri ile paylaştı. Görüşmelerde UNI Küresel yönetimden, iflas sonrası ekonomik ve sosyal haklarını alamayan Real işçilerinin sorunlarının çözümlenmesi için Metro AG’nin uyarılması isteminde bulunuldu. Ayrıca H&M mağazalarındaki sendikal örgütlenme sürecinde üyelerimizin yaşadığı sorunlar hakkında UNI’ye ayrıntılı bilgi verildi. Sendikal örgütlenme sürecinde yaşanan baskılar konusunda H&M yönetiminin Küresel Çerçeve Sözleşmesine uyması için uyarılması istendi. Konu hakkında Genel Sekreter Christy Hoffman, Genel Sekreter Yardımcısı Alke Boessinger ve UNI Küresel Ticaret Başkanı Mathias Bolton ile ikili görüşmeler yapıldı. Görüşmeler sonucu UNI yöneticileri H&M örgütlenmesi ve H&M’de çalışan üyelerimizle ilgili iletilen sorunların çözümlenmesi için girişimde bulunacaklarını bildirdiler.