Tez-Koop-İş Kadın Sayı 4

İnceliklerin Şairi Gülten Akın – Meliha Kaplan

“Karayı kaldırın mavi koyun umudumu yitirmedim”

“Beni sorarsan kış işte” diyordu Gülten Akın, kalbinin elem günlerinin geldiğinin haberini veriyordu. Bir sonbahar sabahı aramızdan ayrıldı Gülten. Kadınların üzerine kocaman bir “Ah” düştü üç yıl önce. 4 Kasım 2015’te göçtü dünyadan, tüm güzel dizelerini geride bırakarak…

Bizi sorarsanız, kış işte…

Kimselerin durup incelikleri anlamaya vakti olmadığı dönemlerde şiirlerini umutla ve inceliklerle dokuyan kadın, Gülten Akın’ı, güzel dizeleriyle yâd etmek, bir sonbahar sabahı hayattan sessizce göçen “Deli Kız”ı dergimizin sonbahar sayısında şiirleriyle anmak istedik. Hayatın bütün yoğun ve yorgunluğunda sessizce köşeye çekilip, elimize bir de çay alıp, biraz hayatın inceliklerinde kaybolmaya ne dersiniz?

Gülten Akın, her şeyden önce kadın dili şiirleriyle kadın olmanın bastırılmış halini, yok sayılmayı şiirlerinde var etmeyi amaçlar. Kapıcı Kadınlar Şiiri, Korkak Kadınlar Şiiri, Sorunlu Kadınlar Şiiri, Deli Kızın Türküsü, Eskiyen Adamın Karısı, Düşleri Çıkmayan Kadınlar, Oğlunu Soran Kadının Şiiri, Evdeki Kadının Şiiri, Kadın Olanın Türküsü kadın dili şiirlerinden sadece bir kaçı. Kadına dair ne varsa bir bir dokur dizelerinde Gülten. Her şiiri kendi yaşamından izler taşır. Onun şiirlerinde hayata dair her şeye rastlarsınız. Acı, yas, hasret, özlem, göç, keder, umut… “Acı da, yas da, keder de bireysel olduğu kadar toplumsaldır” der, toplumsal olanı yazmaktan çekinmez. Yaşamındaki tüm olumsuzluklara rağmen umudun gölgesini dizelerine düşürmekten hiç vazgeçmez. Karaları kaldırır, mavi koyar, umudunu yitirmez…

“çocuk ağzınızla biraz daha durun
                        gittiğinizde güz gelmiş olacak
      karayı kaldırın mavi koyun umudumu yitirmedim
      beni çağırın gülümserken uykunun bir yerinde
                        eliniz beyazken uzatın isterim
       karayı kaldırın sevgi koyun umudumu yitirmeyin”

                                                   (Deli Kızın Türküsü)

“İçim ayıp, dışım geçim, sol yanım sevgi”

Hayatı dolu dolu yaşadı Gülten. 1933 yılında Yozgat’ta doğdu. Orta öğrenimini Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı. 1955’te Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1956’da Yaşar Cankoçak’la evlendi. 1958-1972 arasında kaymakam olan eşinin görevi nedeniyle Anadolu’nun çeşitli ilçelerinde yaşadı. Gevaş, Alucra, Gerze, Saray ilçelerinde ve Kahramanmaraş’ta avukatlık ve öğretmenlik yaptı. 1972 yılında Ankara’ya döndü. Ankara’da Türk Dil Kurumu Derleme ve Tarama Kolu’nda çalıştı. Kültür Bakanlığı Yayın Danışma Kurulu üyeliğinde bulundu. Bu esnada demokratik kitle örgütlerinin yeniden kuruluş çalışmalarına katıldı. İnsan Hakları Derneği (İHD), Dil Derneği, Halkevleri (HE) gibi birçok kuruluşun hem kuruculuğunu hem de yöneticiliğini yaptı. Memleketin dört bir yanında yaşayan insanların hayatlarına dokundu, acılarını, özlemlerini şiirlerine taşıdı.

Kadınlara biçilen iyi anne, iyi eş rollerine karşı başkaldırı şiirleri yazdı. “Kestim Kara Saçlarımı” şiiriyle kadınları kuşatan yasalara, yasaklara, ayıplara karşı kadınların özgürlüğünü ve kurtuluş umudunu şiirlerinde işledi. İçi ayıp, dışı geçim, sol yanında sevgi olan sevdanın kara saçlı kadınıydı Gülten…

Gülten Akın’ın şiirleri pek çok dile çevrilmiş ve kırktan fazla şiiri bestelenmiştir. Bestelenen en ünlü şiirlerinden biri, Sezen Aksu’nun 1993 tarihli albümüne de adını veren Deli Kızın Türküsü’dür.

“Sana büyük caddelerin birinde rastlasam
   Elimi uzatsam tutsam götürsem
   Gözlerine baksam gözlerine konuşmasak
                              Anlasan
   Elimi uzatsam tutamasam
   Olanca sevgimi yalnızlığımı
   Düşünsem hayır düşünmesem
   Senin hiç haberin olmasa
   Senin hiç haberin olmaz ki
   Başlar biter kendi kendine o türkü
   Yağmur yağar akasyalar ıslanır
   Bulutlar uçuşur geceleyin
   Ben yağmura deli buluta deli
   Bir büyük oyun yaşamak dediğin
   Beni ya sevmeli ya öldürmeli
   Yitirmeli büyük yolların birinde ne varsa
   Böcekler gibi başlamalı yeniden
   Bu Allahsız bu yağmur işlemez karanlıkta
   Yan garipliğine yürek yan
                         Gitti giden.”




İlgili Makaleler

Başa dön tuşu