Haberler

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü: Çocuk İşçiliğine Son

Çocuk işçiliği ve çocuk emeğinin sömürüsü, günümüzde dünyanın en utanç verici sorunlarından biri olarak varlığını sürdürüyor. 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü, tüm dünyada çocuk işçiliği gerçeğine dikkat çekmek ve bu duruma karşı mücadeleyi büyütmek için 2002 yılında Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından ilan edildi.

ILO’nun açıkladığı verilere göre dünya genelinde 5-14 yaşları arasında 152 milyon çocuk işçi, yaş aralığı 17 yaşa kadar genişletildiğinde ise 170 milyona yakın çocuk işçi bulunuyor. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ise her 10 çocuktan birinin çalışmakta olduğunu, Afrika ve Asya’da bu oranın çok daha yüksek olduğunu belirtiyor.

Çocuk işçiliğinin yaygın olduğu ülkelerden birisi de Türkiye… Ülke genelinde resmi olmayan rakamlara göre 2 milyon çocuk işçinin olduğu tahmin ediliyor.

2018 yılı, o dönemki ismiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından “Çocuk işçiliği ile Mücadele Yılı” olarak ilan edilmiş olsa da TÜİK verilerine göre 2018 yılında çocukların işgücüne katılım oranında artış yaşandı. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin verilerine göre 2018 yılında Türkiye’de en az 90 çocuk, iş cinayetlerine kurban gitti.

Uzay teknolojilerinin, robot ve yapay zekâ teknolojilerinin yaygınlaştığı 21. Yüzyılda çocuk emeğinin hala ucuz ve esnek bir işgücü biçimi olarak kullanılması ve yoğun sömürüsü insanlığın önünde ivedilikle üstesinden gelinmesi gereken bir ayıp olarak duruyor.

Çocuk işçiliğini engellenmenin, geriletmenin ve ortadan kaldırmanın öncelikli şartı, yoksullukla, işsizlikle ve kayıt dışı çalışma ile etkili biçimde mücadele etmek, eğitim sistemini parasız ve tüm çocuklar için ulaşılabilir kılmaktır. Tüm halkın yaşama ve çalışma koşullarını yükseltmeksizin çocuk işçiliğini tek başına engellemek ve yok etmek  olanaksızdır.

Türkiye, çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılması konusunda altına imza attığı uluslararası sözleşmelere uygun davranarak, lokal ve sınırlı sosyal projelerle yetinmeksizin, kavrayıcı, kapsamlı ve genel önlemleri hızla yaşama geçiren etkili adımlar atmalıdır; çocuklarına sahip çıkmayan bir ülkenin geleceği olmayacağını bilerek… 

Tez-Koop-İş Sendikası
Genel Yönetim Kurulu




İlgili Makaleler

Başa dön tuşu