Eylemler

Tez-Koop-İş Kadın Dergisi Yayın Hayatına Başladı

“Sendikal alanda da kadın emeği görünmez kılınmaktadır”

Tez-Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu, Tez-Koop-İş Kadın Dergisi’nin yayın hayatına başlaması nedeniyle düzenlenen etkinlikte, kadın emeğinin, tıpkı yaşamın diğer alanlarında olduğu gibi sendikal alanda da görünmez kılındığını söyledi.

Tez-Koop-İş Kadın Dergisi’nin tanıtım toplantısı 5 Mart’ta Ayaş Prestige Otel’de gerçekleştirildi. Toplantıya, Türk-İş Genel Başkanı Ergun Atalay, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, CHP Milletvekilleri Selin Sayek Böke, Şenal Sarıhan, Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, kadın örgütleri, sendika ve siyasi parti temsilcileri, Tez-Koop-İş Sendikası üyeleri katıldı.

Tez-Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu yaptığı açılış konuşmasında, Tez-Koop-İş Sendikası’nın bugün yeni bir adım attığını, kadınların sendikal alan başta olmak üzere yaşamın tüm alanlarında söz, karar ve yetki sahibi olmak için mütevazı ve bir o kadar da iddialı bir araçla yola çıktığını söyledi.

Yayın hayatına başlayan Kadın Dergisi’nin bu yolda önemli bir başlangıcı ifade ettiğini belirten Özdemiroğlu, “Yaklaşık 3,5 milyon insanın çalıştığı işkolumuzda kadınların oranı yüzde 40’dır. 60 binin üzerinde üyesi bulunan sendikamızda ise kadın oranı yüzde 38’dir. Bugün doğum gününü gerçekleştirdiğimiz dergimiz, işte bu cesur adımların sonucunda ortaya çıkmıştır” dedi.

Özdemiroğlu, Tez-Koop-İş Sendikası’nın, kadınların sendikal süreçlere katılımını, daha aktif üyeler haline gelmelerini önemsediğini ifade ederek, kadınların emek gücü piyasalarında karşılaştıkları sorunların başında işgücü ve çalışma yaşamının dışında bırakılmalarının yer aldığını ifade etti.

Kadın emeğinin, daha güvencesiz ve esnek hale getirilmesinin, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştirdiğini, kadınların çalışma yaşamına dâhil olmalarının önüne geçtiğini belirten Özdemiroğlu, şunları kaydetti:

“Kadın işsizliği yüzde 13, genç kadın işsizliği ise yüzde 25 düzeyindedir. Rakamlarla gerçekler doğrulanırken, sendikal alanda da kadın emeği, tıpkı yaşamın diğer alanlarında olduğu gibi görünmez kılınmaktadır. İşte bu noktada sendikamızın bugün atmış olduğu bu adım oldukça kıymetlidir. Dergimiz, toplumun tüm derinliklerine nüfuz eden toplumsal eşitsizliği ortadan kaldırmayı ve kadın emeğini görünür kılmayı hedeflemektedir.

Biz sendikal alanda yeni bir yolculuğa başladık. Kadın dergimizin çıkış sürecinde emeği geçen başta editörümüz Necla Akgökçe olmak üzere, Genel Merkezde çalışan tüm uzman kadın arkadaşlarıma, dergimize katkı sunan öğretim üyelerine, kadın üyelerimize ve bugün bizleri yalnız bırakmayan dostlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Dergimizin ilk sayısını bugün itibariyle sizlerle buluşturmaktan büyük mutluluk duyuyorum.

Bundan sonra dergimizin geleceği siz kadın üyelerimizin ellerindedir. Dergimize sahip çıkın, işyerlerinizde tüm üyelerimize ulaştırın, tartışın, katkı sunun. Unutmayın ki ancak siz sahiplenirseniz bu dergi yayın hayatına devam edebilir.“

“Kadınların sıkıntıları had safhada”

Türk-İş Genel Başkanı Ergun Atalay da yaptığı konuşmada, Tez-Koop-İş Kadın Dergisi’nin kadın ağırlıklı ve ilk kez erkeklerin misafir olduğu bir dergi olduğunu ifade ederek, “Türk-iş Sendikalarında bu dergilerin sayısını çoğaltırız diye düşünüyorum” dedi.

Atalay, çalışma hayatında kadınların sıkıntıları ve problemlerinin hat safhada olduğunu kaydetti.

 

“Kolektif bir kadın emeği”

Tez-Koop-İş Sendikası Kadın Dergisi Editörü Necla Akgökçe ise kadın dergisi projesinin Tez-Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu’nun hayali, Tez-Koop-İş Sendikası Genel Yönetimi’nin kararı olduğunu söyledi.

Akgökçe, kadın dergisinin bir eşitlik çalışması değil, toplumsal cinsiyet çalışması olduğunu ifade ederek, “Bu bir eşitlik çalışması değil, toplumsal cinsiyet çalışmasıdır ve bu çalışmalar yukarıdan aşağıya olur. Bu ülkede iyi şeyler olabileceği umudunu yitirmiş bir kadın olarak, kadın uzmanlarımızın heyecanı bana da iyi geldi. Karşınızda kolektif bir kadın emeğinin gücü var. Bu dergiye, eli değmeyen kalmadı” dedi.

Tez-Koop-İş Sendikası’nın kadın emeğinin yoğun olduğu bir işkolunda örgütlü bir sendika olduğunu belirten Akgökçe, “Kadın emeğinin yeni biçimlerini de içine alan bir sendika olarak biz bu çeşitli alanlarda bulunan ve birbirlerinden haberdar olmayan kadın emeğini biraraya getirmeye çalışacağız” diye konuştu.

Akgökçe, dergide, toplumsal cinsiyet rollerinin cendereye aldığı erkeklere de yer verildiğini kaydetti.

Torba Yasa’da kadınlara yönelik sosyal haklardan biri olan kreş yardımı düzenlemesine dikkat çeken Akgökçe, kreş yardımının kadından koparılıp kreş sahipleri ve patron arasında bir ilişkiye indirgenmeye çalışıldığını belirtti.

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da “eğitimli, nitelikli kadınlarla çalışan bir kişi olarak kendimi çok şanslı hissediyorum” diyerek konuşmasına başladı.

“Kadınları dinlediğim zaman başardım, onları dinlemediğimde ise hata yaptım” diyen Feyzioğlu, sözü daha sonra Türkiye Barolar Birliği Genel Sekreteri Avukat Sabiha Yalçın Tekin’e bıraktı.

Tekin, kadınların idari görevlerde bulunmasının çok önem taşıdığının farkında olduğunu belirterek, “Avukat ve kadın olmaktan, kız çocuğu annesi olmaktan gurur duyuyorum” dedi.

“Bu düzen kadını yedek oyuncu olarak görüyor”

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke ise Türkiye’nin karanlığından kahkahanın umudu ile çıkabilmenin mümkün olduğunu söyledi.

Böke, neoliberal düzen karşısında eşitlik diyerek bağırılması gerektiğini ifade ederek, “Bu düzen kadını yedek oyuncu olarak görüyor. Kadını hayatın ortağı olarak gören yok. Emeğin de hayatın da geleceğin de bugünden ortağı olmak istiyoruz. Hayata eşit ortak olmak üzerinden bir mücadele ortaya koymalıyız” dedi.

Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka da dünyada ve Türkiye’de kadınların çok ciddi sıkıntılar içinde olduğunu, pekçok alanda önlerine set çekildiğini belirtti. Nazlıaka, kadınların bugüne kadar ne zaman hayır dedilerse kazandıklarını ifade etti.

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan ise kadınların yüzyıllardır ikincilliklerinden, ezilmişliklerinden kurtulabilmek için emek verdiğini belirtti.

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse de insanca yaşam ve çalışma koşullarının sağlanması, eşit işe eşit ücret talebinin gerçekleşmesini istediklerini belirtti. Köse, “Cinsiyetçi işbölümüne son verilmesini istiyorum. Emekten yana bir istihdam politikasının belirlenmesini istiyoruz” diye konuştu. 

DSP Genel Başkan Yardımcısı Uğur Gürel, kurucu başkanı kadın olan bir partinin temsilcisi olduğunu, İstanbul başta olmak üzere birçok şehirde DSP il başkanlarının kadın olduğunu söyledi. Gürel, bugün Ankara ve İstanbul’da kadınların basın açıklaması yaparken bile engelle karşılaştığı bir ortamda seçim güvenliğinden bahsetmenin mümkün olmadığını söyledi.

Vatan Partisi Kadın Kolları Genel Başkanı Pınar Gül, kadınların içinde bulunduğu sorunları aşabilmek için yegane aracın örgütlenme olduğunu belirterek, Tez-Koop-İş Kadın Dergisi’nin doğum gününde bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan da “Bu ülkede cumhuriyet olmasaydı, biz kadınlar kamusal alanlardan değil, kafesli pencerelerden bakıyor olacaktık. Eğer biz kaçak saray rejimine meydan okuyabiliyorsak, bize direnebilecek bir güç yok. Kadından korkan bir iktidar için kadınların bir adım öne çıkma zamanı” dedi.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Nuran Gülenç, Tez-Koop-İş Sendikası’nın bir kadın dergisi ile yola çıkma kararını büyük bir memnuniyet ile karşıladıklarını söyledi. “Sadece Tez-Koop-İş’li kadınlara değil, bizlere de bu dergiyi armağan eden sendikanın yönetim kurulunu kutluyorum” diye konuştu.

Etkinlikte, Tez-Koop-İş üyesi kadınlar da söz aldı. Antalya’dan Ayfer Aslan, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün, kadınların “biz de varız dediği gün” olduğunu söyledi. Aslan, 8 Mart’ın kavganın diğer adı, kadınların birlik dayanışma ve mücadele günü olduğunu ifade etti.

Diyarbakır’dan Perihan Kurttekin de 8 Mart’ın kadın mücadelesinin en önemli aşamalarından biri, kadınların birlik, mücadele ve dayanışma günü olduğunu ifade ederek, Tez-Koop-İş Kadın Dergisi’nin çıkmasının Tez-Koop-İş’li kadınlar için büyük bir önem taşıdığını; derginin kadınların sesi, ruhu ve yüreği olması gerektiğini söyledi. Kurttekin, “Kadın hayattır, kadın farkındalıktır, kadın mücadeledir” dedi.

Rize’den Nilay Terzi Kabil de kadının toplumun en etkili, birleştirici ve koruyucu unsuru olduğunu söyledi. Kabil, kadının ilerlemesinin toplumun ilerlemesi olduğunu dile getirerek, toplumun ilerlemesi adına Tez-Koop-İş Kadın Dergisi’nin yapmış olduğu çalışmalardan mutluluk duyduğunu kaydetti.

Etkinlik, konuşmaların ardından Sasa Serap’ın türküleriyle sona erdi.

 

Haberin fotoğrafları için tıklayınız




İlgili Makaleler

Başa dön tuşu