Genel

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü Kutlu Olsun!

11 Ekim günü, kız çocuklarının yaşamın her alanında maruz bırakıldıkları cinsiyet temelli ayrımcılığa dikkat çekmek için, Türkiye, Kanada ve Peru’nun önerisiyle, Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Kız Çocukları Günü olarak ilan edildi.

2024 yılında kız çocuklarının haklarını ihlal eden normlar varlığını halen korurken, kız çocukları ekonomik krizlerden, savaş ve çatışmalardan, eğitim başta olmak üzere kamusal hizmetlere erişimin önündeki engellerden orantısız biçimde etkilenmeye devam ediyor. UNICEF ve Birleşmiş Milletler verilerine göre;

  • Dünyada her 5 kız çocuğundan 1’i ortaokulu, 10 kız çocuğundan 4’ü ise liseyi bitiremiyor.
  • 15-19 yaş aralığındaki kız çocuklarının yaklaşık 4’te 1’i yaşamları boyunca en az bir kez fiziksel ya da cinsel şiddet görüyor.
  • Günümüzde 20-24 yaş aralığındaki her beş genç kadından biri çocuk yaşta evlendirilmişken, önümüzdeki 10 yıl içinde dünya genelinde 10 milyon kız çocuğunun çocuk yaşta evlenme riski altında olacağı öngörülüyor.
  • Ergenlik çağındaki kız çocuklarının üçte biri yetersiz besleniyor.
  • Yine ergenlik çağındaki kız çocuklarının dörtte biri ne eğitimde ne de istihdamda yer alıyor.
  • Düşük gelirli ülkelerde ergenlik çağındaki kız çocuklarının ve genç kadınların yüzde 90’ına yakını internete erişemiyor ve bu oran erkek akranlarınınkinden iki kat fazla.
  • Kız çocukları toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri nedeniyle farklı şiddet türlerine maruz kalmaya, çocukluktan itibaren kamusal alanın dışına itilmeye devam ederken erkek çocuklar da toplumsal cinsiyet normlarından zarar görüyor. Toplumsal cinsiyet rollerinin erkekliğe yüklediği anlamlar, çocuk işçiliğinin, çeteleşmenin, uyuşturucunun yaygınlaşmasına, eğitim hayatından kopmaya ve şiddetin olağanlaşmasına hizmet ediyor.

Dünya genelinde kız çocuklarına yönelik ayrımcı pratikler sürerken, 11 Ekim gününün Dünya Kız Çocukları Günü olarak kabul edilmesine öncülük eden ülkelerden biri olan Türkiye ise çocukların yaşam haklarını dahi koruyamayan bir ülke konumunda. Kız çocuklarının erken yaşta ve zorla evlilikler, ihmal ve istismar, eğitim, sağlık ve sosyal korumadan yoksunluk, emek sömürüsü gibi yaşamsal sorunlar ile karşı karşıya kaldığı Türkiye, çocuk cinayetleriyle anılıyor.

Tüm bu olumsuz tablo karşısında, Dünya Kız Çocukları Günü’nün bu yılki teması “Kızların Geleceğe Yönelik Vizyonu” olarak belirlendi. Bu tema, UNICEF’in kız çocuklarının yalnızca cesur değil aynı zamanda geleceğe dair umutlu olduklarını gösteren araştırmasının bulgularını yansıtıyor. Araştırma, kız çocuklarının gelecek konusunda büyük ölçüde iyimser olduklarını, gelecekte daha iyi bir dünya öngördüklerini ve bunun için aktif biçimde çaba harcadıklarını gösteriyor.

Tez-Koop-İş Sendikası olarak, tüm dünya çocuklarının geleceğe umutla baktıkları, insan onuruna yaraşır bir yaşam sürdükleri bir geleceğin hepimizin sorumluluğu olduğunu biliyoruz. Kız çocuklarının daha iyi bir dünya öngörülerinin ancak onlar için ve onlarla birlikte mücadele edersek gerçekleşebileceğine inanıyoruz. Toplumsal cinsiyet rolleriyle değil, çocuk haklarıyla donatılmış bir çocukluk umuduyla Dünya Kız Çocukları Günü’nü kutluyoruz.

Tez-Koop-İş Sendikası
Genel Yönetim Kurulu

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu