Temel Çalışma Hakları İçin Sosyal Ortaklar ve Sivil Toplumun Güçlendirilmesi Projesi Toplantısına Katılım Sağladık
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi, Konfederasyonumuz TÜRK-İŞ işbirliğiyle, TÜRK-İŞ’e bağlı sendika yöneticileri ve uzmanlarına yönelik temel çalışma hakları, örgütlenme özgürlüğü ve işin geleceği konusunda bir eğitim düzenledi.
7-8 Ocak 2025 tarihlerinde düzenlenen eğitim, sendika temsilcilerinin temel çalışma ilkeleri ve hakları konusunda bilgi ve farkındalıklarını artırmayı amaçlıyordu. Etkinlik, ILO Türkiye Ofisi liderliğinde ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından desteklenen “Sosyal Ortakların ve Sivil Toplumun Temel Çalışma İlkeleri ve Hakları Konusundaki Kapasitelerinin Güçlendirilmesi” projesi kapsamında düzenlendi.
Toplantıya Sendikamızı temsilen Tuğçe Şenel katıldı. Program, ILO Türkiye Ofisi Direktörü Yasser Hassan ve TÜRK-İŞ Başkan Yardımcısı İrfan Kabaloğlu’nun açılış konuşmalarıyla başladı. Kabaloğlu, ILO’nun değerini vurgulayarak, “ILO bizim için çok önemli bir kurum. Amacımız ILO standartlarıyla uyumlu olmak.” dedi. Hassan, bu kritik eğitimi Türkiye’deki işçi örgütleri üyelerine sunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu tür girişimleri desteklemenin her zaman ILO’nun rehberliği olduğunu belirtti.
Eğitim, ILO Kıdemli Proje Koordinatörü Emre Dönmez’in projeye giriş yapmasıyla başladı. İlk oturumda Prof. Dr. Gaye Burcu Yıldız, temel çalışma ilkeleri, işin geleceği, değişen çalışma biçimlerinde kolektif haklar ve savunmasız grupların karşılaştığı zorluklar hakkındaki ILO Sözleşmelerini kapsayan “Temel Çalışma İlkeleri ve Hakları” ve “Temel Çalışma Hakları için Adalete Erişim” konulu sunum yaptı.
TÜRK-İŞ Sosyal Güvenlik Danışmanı Barış İyiaydın, “Sosyal Güvenliğin Geleceği” konulu bir sunum yaptı ve eğitimin ilk günü sona erdi.
Eğitimin ikinci günü ise Prof. Dr. Banu Uçkan Hekimler, “Örgütlenme Özgürlüğü ve Türkiye’de Uygulanması” konulu sunumunda, sendikacılığın mevcut durumu, çalışanların sendikalara ilişkin algıları ve bağlılıkları, olumsuz algıların nedenleri ve sendikaları canlandırma stratejileri üzerinde durdu.
Ardından Doç. Dr. Ceyhun Güler, “Çalışmanın Geleceği” konusunu ele alırken, Prof. Dr. İdil Işık da “Çalışma Psikolojisi” konulu bir sunum gerçekleştirdi.