Tez-Koop-İş Sayı: 78

Tez-Koop-İş UNI Küresel Yönetim Kurulu’nda… – Deniz Bozdemir

Sendikamızın üyesi olduğu uluslararası sendikal örgüt UNI’nin ticaret alanındaki en yüksek düzeyli toplantısı olan Ticaret Küresel Konferansı, Almanya’nın başkenti Berlin’de 13-15 Haziran tarihleri arasında toplandı.

Alman Verdi sendikasının evsahipliğinde düzenlenen konferans, dünyanın farklı bölge ve ülkelerinden 300’ü aşkın sendika yöneticisi ile temsilciyi biraraya getirdi. Sendikamızı konferansta, Genel Başkan Haydar Özdemiroğlu ve Genel Sekreter Hakan Bozkurt temsil etti. Ticaret sektöründe dünya genelinde 160 sendikada 4 milyondan fazla işçiyi temsil eden UNI Ticaret’in Küresel Konferansı, “UNI Ticaret İleri! Geleceğin Çalışma Dünyası için Sendikal Güç” başlığı altında düzenlendi.

 width=

 

Küresel Yönetim Kurulu seçimleri

Konferans sırasında 4 yıl süresince görev yapacak UNI Küresel Yönetim Kurulu seçildi. Seçimler sonucunda, ABD’li Perakende, Toptan ve Mağaza İşçileri Sendikası’nın (RWDSU) Başkanı Stuart Appelbaum yeniden UNI Ticaret Küresel Yönetim Kurulu başkanlığına getirilirken, sendikamız da oybirliğiyle UNI Küresel Yönetim Kurulu’na seçildi.

UNI Küresel Genel Sekreteri Philip Jennings, konferanstaki konuşmasında, “ticaret sektöründe güçlü sendikaların varlığı, saygınlık ve eşitlik sağlamak gibi bir görevimiz var, sizin göreviniz bunu hayata geçirmek” dedi.

Küresel emek dünyası ve çalışma koşullarının zorluğuna ilişkin çarpıcı istatistiklere yer veren Jennings, dünyada 800 bin kişinin günlük 3 doların altında bir gelirle yaşamını sürdürdüğünü, yarısının güvencesiz işlerde çalıştığını, 168 milyon çocuğun çalışma yaşamında yer aldığını vurgulayarak, insanlığın iki yüzyıl öncesine göre daha kölece bir yaşam sürdürdüğünü ifade etti. Jennings, dünyada 1920’lerde bile karşılaşılmayan düzeyde eşitsizlik yaşandığını belirtti.

Almanya’da 2 milyondan fazla işçiyi temsil eden Verdi Sendikası Başkanı Frank Bsirske, UNI Küresel Sendika’nın, emek hareketinin uluslararası stratejisinde işçilerin hayatlarını iyileştirmek için temel araç olduğunu söyledi. Bsirske, konuşmasında, Türkiye’deki sendikal harekete destek mesajını iletti.

Uluslararası Adalet Günü

Konferans sırasında UNI Küresel Sendikası tarafından ilan edilen 16 Haziran Dünya Temizlik ve Güvenlik İşçileri Adalet Günü kutlandı.

Temizlik işçileri ile güvenlik görevlilerinin düşük ücretleri ve kötü çalışma koşullarına dikkat çekmek amacıyla konferans katılımcıları giydikleri sarı eldivenlerle aile fotoğrafı çektirdiler. UNI Küresel Sendika Genel Sekreteri Philip Jennings, Uluslararası Adalet Günü’nde sarı eldivenler giyerek temizlik işçileri ve güvenlik görevlileri ile küresel dayanışmayı gösterdiklerini, temizlik işçileri ve güvenlik görevlilerinin, şirketler tarafından fark edilemeyen hayati hizmetler sağlayan işçiler olduklarını ifade etti.

E-ticaret ve dijitalizasyon

Konferanstaki ana gündem maddelerinden biri de elektronik ticaret ve dijitalizasyondu. Araştırmacı Harvey McKeon yaptığı sunumda, şirketlerin dijital fotoğrafını gözler önüne serdi. Elektronik ticaret ve dijitalizasyon ekğünü, ancak geleneksel şirketlerin birçok sektörde güç kaybettiğini anlattı. McKeon, e-ticaret çalışanlarının daha fazla yasal korumaya ve sendikalaşmaya ihtiyaç duyduğunun altını çizdi. Avustralya Perakende, Hazır Yemek, Depo, Saç ve Güzellik (SDA) temsilcisi Barbara Nebart ise e-ticaret ve dijitalizasyonun getirdiği yenilikler gözönünde bulundurulduğunda sendikaların da örgütlenmede yaratıcılığa ihtiyaç duyduğunu söyledi. İsveç Sendikası temsilcisi Peter Hellberg, e-ticaretin olası nitelikli işler yaratabileceği üzerinde durarak, sendikaların süreci şekillendirmesi durumunda bu olasılığın bulunduğunu belirtti. Hellberg, sendikasının hayat boyu eğitimle, ticaret sektöründe niteliğin artırılmasına katkı sunduğunu vurguladı.

Küresel Çerçeve Anlaşmalar

UNI Ticaret Başkanı Mathias Bolton küresel çerçeve anlaşmalarının, UNI Küresel Sendika’nın son 20 yıldaki büyümesinde büyük önem taşıdığını, gelecekte de bu önemini koruyacağını söyledi. Bolton, “Küresel anlaşmalar ve küresel sendikal ittifakları güçlendirmek ve inşa etmek, UNI Ticaretin çalışmalarının çekirdeğini oluşturdu” dedi. Bolton, hipermarket sektöründeki en büyük 8 şirketin 4’ünün UNI Ticaret ile küresel çerçeve anlaşması imzaladığını ifade etti. Bu şirketler ise şöyle: Carrefour, AEON, Metro ve Auchan. Küresel çerçeve anlaşmalar başlığında, konuşmacılar, Pakistan, Kolombiya ve Rusya gibi geleneksel olarak örgütlenmenin güç olduğu ülkelerde UNI Ticaretin şirket seviyesinde yaptığı çerçeve anlaşmalar üzerinde durdu. Romanya’da Carrefour örgütlenmesinde aktif rol oynayan Vasile Gogescu, “küresel çerçeve anlaşmalar, Romanya, Rusya ve Pakistan gibi ülkelerde aynı oksijen gibi” dedi.

Almanya Çalışma ve Sosyal İşler Daimi Temsilcisi Thorben Albrecht, asıl sorunun gelecekte nasıl çalışmak istediğimiz olduğunu ifade ederek, “işçilerin ihtiyaç ve değerlerini en başa koyarsak, bunun insanca, iyi ücretli ve nitelikli” işler anlamına geleceğini söyledi. Albrecht, “geleceğin işinin” insan merkezli olması gerektiğini de belirtti. Amazon örgütlenmesinde yer alan Verdi üyesi işçi Thomas Rogil, 2013 yılındaki ilk grevin örgütlenmesinin kolay olmadığını, ancak sendikanın Almanya genelinde Amazon işçilerinin desteğini sağladığını anlattı. Rogil, grevler sonrasında koşullarda iyileşme gözlemlediklerini belirterek, “Depoda çalışma koşulları kötüydü. Havalandırma yoktu, sıcaktı, yiyecek ya da içecek hiçbir şeyimiz yoktu. Bu durum sorunlarımızı sadece kamuoyu ile paylaşınca değişti. Sonradan diğer Amazon depolarında çalışan arkadaşlarımızın da benzer koşullarda çalıştıklarını duyduk. Meslektaşlarımızın örgütlenmesine yardımcı olduk” dedi. Konferans, katılımcıların dünya işçilerini selamlaması ve dayanışma çağrılarıyla son buldu.




İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
×
Asgari Ücret